2.12.2017. 10:44
0
Premijerno izvedena predstava 'Ne igraj na Engleze': Priča o strastvenim kladioničarima, Piksiju, Paunu i Buletu
Ansambl Narodnog pozorišta Mostar izveo je u petak navečer premijeru predstave "Ne igraj na Engleze" po tekstu Vladimira Đurđevića, u režiji Emira Spahića.

 Trojica prijatelja Piksi (Emir Spahić), Paun (Ivan Skoko) i Bule (Emir Sejfić) strastveni su kladioničari, a ovaj put igrali su različito i jedan mora dobiti. Iščekujući rezultat jedne utakmice, u jednoj noći otkrivaju sve svoje probleme i strahove, propuštene prilike, izgubljene ljubavi.

 Adaptaciju i dramaturgiju predstave potpisuje Adnan Lugonić, a scenografiju i kostimografiju Sabina Trnka.

 Nakon premijere, redatelj i glumac u predstavi Emir Spahić kazao je kako je u najvećoj mjeri zadovoljan s predstavom, ali da će publika i kritika reći svoje.

 "Nadam se da će ova predstava imati publiku i da će predstava trajati. Tekst 'Ne igraj na Engleze' je specifično ispisan, daje mogućnost da se iščitava na više razina. Specifičnost stila napisanog teksta daje mogućnost dinamične glumačke igre i redateljske postavke. To je moderan, suvremen tekst, iskustveno blizak nama i zato smo objeručke prihvatili da radimo upravo ovaj tekst", izjavio je Spahić.

 U povodu premijere predstave u Mostaru, pisac teksta Vladimir Đurđević kazao je kako je komad napisan prije jedanaest, a premijerno izveden prije deset godina te kako ponekad i zaboravi na njega, a onda se javi neko novo pozorište s idejom da ga igra.

 "Mostarska premijera za mene ima jednu posebnu dimenziju. Sretan sam što moji Englezi igraju u gradu Semira Tuce, koji je uz Džaju i Šurjaka bio najbolje lijevo krilo jugoslovenskog fudbala, koji je bio jedan od heroja mog djetinjstva", kazao je Đurđević, napomenuvši kako je predstava izvođena u svim država regije te je gostovala na pet kontinenata.

 Prva repriza predstave "Ne igraj na Engleze" u Mostaru je na programu večeras, u 20 sati, a druga u petak, 8. prosinca, također u 20 sati.

 Cijena ulaznice za prvu reprizu je 10 KM, s popustom za učenike, studente i umirovljenike 5 KM, a za drugu reprizu i sve sljedeće izvedbe je 7 KM, s popustom 3,50 KM.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.