5.6.2018. 20:30
0
Dani Hasana Kaimije: Muharemu-ef. Hasanbegoviću povelja za životno djelo
Kulturno-vjerska manifestacija Dani Hasana Kaimije, njeno šesnaesto izdanje, bit će održana od 8. do 24. juna u Zvorniku ove godine u organizaciji Muftijstva tuzlanskog i Medžlisa Islamske zajednice Zvornik.

Povelja "Hasan Kaimija" za životno djelo bit će dodijeljena prof. Muharemu-ef. Hasanbegoviću, što je potvrdio na današnjoj press konferenciji u Tuzli predsjednik Organizacionog odbora Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

Vahid-ef. Fazlović smatra da Manifestacija Dani Hasana Kaimije ima posebnu vrijednost i predstavlja najvažniju vjersko-kulturnu manifestaciju u Islamskoj zajednici i BiH.

- Ova manifestacija je skoro u cjelosti vezana za Podrinje, čiji je centar u Zvorniku. To je bio naš povijesni simbol na istoku domovine. Ovaj grad je imao svoje velikane, a jedan od njih je pobožni čovjek, književnik, pjesnik i sufija Hasan Kaimija. Imamo dug prema onima koji su za vrijednosti našeg naroda i zemlje učinili mnogo - kazao je on.

Potpredsjednik Organizacionog odbora Sead-ef. Seljubac, govoreći o biografiji ovogodišnjeg dobitnika Povelje, istakao je da je prof. Muharem-ef. Hasanbegović obavljao brojne dužnosti u Islamskoj zajednici. Bio je dugo vremena imam, a od decembra 1994. do 2012. godine bio je na dužnosti šefa kabineta Reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH. Hasanbegović ima i veliki ugled među imamima pa je u tri mandata biran za predsjednika Udruženja Ilmijje.

Sadržaji ovogodišnje manifestacije Dani Hasana Kaimije većim dijelom će biti realizirani u ramazanu, što daje posebnu draž ukupnoj atmosferi.

Svečano otvaranje manifestacije Dani Hasana Kaimije i dodjela Povelje "Hasan Kaimija" za 2018. godinu najavljeno je za 8. juni u sali Doma omladine u Zvorniku, a manifestaciju će otvoriti reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović.

Ove godine se dodjeljuje i nagrada "Hasan Kaimija" za najbolje objavljeno djelo iz oblasti književnosti. Na konkurs je prijavljeno 21 djelo od kojih je pet, prema izboru Komisije, ušlo u uži krug. To su djela: Čovjek koji piše priče (Sead Husić), Imendan svete Katarine Ricci (Nada Đerak), Kad sam bio hodža (Damir Ovčina), Protokol posrnulih (Faik Kadrić) i Treće lice jednine (Nedžad Maksumić).

Nagrada će biti dodijeljena na pjesničkoj večeri 22. juna 2018. godine na Zvorničkoj tvrđavi, saopćili su organizatori.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.