22.6.2018. 13:59
0
Premijera Nušićevog 'Narodnog poslanika' 4. jula u BKC-u Sarajevo
Premijera Nušićevog 'Narodnog poslanika' 4. jula u BKC-u Sarajevo

"Narodni poslanik" je prva komedija Branislava Nušića, srpskog komediografa, pisca romana, drama i eseja, napisao ju je još kao devetnaestogodišnji student. Ova komedija je podjeljena u tri čina a radnja se bavi pitanjem osvajanja vlasti, odnosno palanačkim parlamentarizmom i načinom kako se bira poslanik. Karakteriše je međusobno preplitanje situacije i verbalne komike.

Teme koje obrađuju, situacije koje prikazuju, likovi koje predočavaju nisu tipični samo za Nušićevo vrijeme. Lakomost, uobraženost, žeđ za vlašću, otimačina, pokvarenost, naivnost, neznanje - karakteristike su društva i pojedinca u svim vremenima.

Glumačku podjelu čini generacija iskusnih bh. glumaca potpomognuta mladim glumačkim snagama: Izudin Bajrović, Amra Kapidžić, Ermin Sijamija, Sead Pandur, Maja Salkić, Dženita Imamović-Omerović, Vedran Đekić, Aldin Omerović i Nadine Mičić.

Autori muzike su Samir Hodović, Sanjin Latifić, Nino Škiljić, Validna legitimacija. Kostimografkinja je Lejla Hodžić a scenograf Vedran Hrustanović.

Predstava je rađena u koprodukciji Oxygen Production i Bosanskog kulturnog centra.

(Fena/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.