24.6.2018. 16:00
0
Otvorena kulturno-turistička manifestacija 'Mostarsko ljeto 2018'
Koncertom francuske kantautorice Pomme te izložbom mladog mostarskog slikara Anela Pale u subotu navečer otvoreno je "Mostarsko ljeto 2018".

Kulturno-turističku manifestaciju na uvodnoj svečanosti u Centru za kulturu Mostar otvorio je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji je kazao kako su manifestacije poput Mostarskog ljeta jako bitne za Vijeće ministara BiH, jer predstavljaju suštinu i bit države Bosne i Hercegovine.

- BiH je po mnogu čemu posebna zemlja, jer je ona nasljednik brojnih civilizacija na ovom prostorima koje su znale prepoznati posebnost ljudi i ovdašnje vrijednosti - dodao je Zvizdić.

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije Rašid Hadžović u svom je govoru poručio kako je "Mostarsko ljeto" od iznimnog značaja za Mostar i Bosnu i Hercegovinu, podsjetivši kako je manifestacija prije dvije godine ponovno pokrenuta nakon osmogodišnje stanke.

- Ove godine nastojali smo sadržajima još više obogatiti "Mostarko ljeto", a doveli smo i jednu veliku zvijezdu kako bismo svi doživjeli veliki spektakl ispod Starog mosta. Imamo informaciju od turističke zajednice da se već popunjavaju kapaciteti i da će koncert Dine Merlina biti veoma posjećen. Nadam se da više nećemo biti prekida u održavanju "Mostarskog ljeta" i da ćemo ovu manifestaciju dignuti na još višu razinu, jer Mostar to zaslužuj - poručio je ministar Hadžović.

Na početku "Mostarskog ljeta" otvorena je izložba Anela Pale, mostarskog umjetnika koji je završio poslijediplomski studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a zatim je koncert održala mlada francuska kantautorica Pomme, koja je ostvarila brojne suradnje s poznatim svjetskim umjetnicima i koja puni koncertne dvorane širom Francuske.

Ovogodišnje "Mostarsko ljeto" održat će se od 23. lipnja do 19. kolovoza s više od 40 različitih sadržaja na nekoliko lokacija u Mostaru.

Središnji događaj je koncert Dine Merlina ispod Starog mosta 11 kolovoza.

Organizatori "Mostarskog ljeta" su Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište Mostar, Muzej Hercegovine, Narodna biblioteka i Pozorište lutaka Mostar.

Generalni pokrovitelji manifestacije su Vlada HNŽ-a i županijskog Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, a sponzori su Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, Grad Mostar, Institut "Yunus Emre" i BH Telecom.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.