7.8.2018. 11:00
0
Kakanj dobio dva murala koja prikazuju znamenja srednjovjekovne bosanske države
U sklopu Kulturno-sportske manifestacije "Kakanjski dani 2018", koja je održana krajem jula i početkom augusta, postavljena su i dva interesantna murala, jedan na zidu zgrade Muzeja Kaknja, a drugi na zidu starog objekta u blizini zgrade Općine Kakanj.

Prvi je djelo Edina Šahinovića iz Kaknja, studenta četvrte godine Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, a drugi je djelo također Kakanjca Sikira Amera.

Teme kojima su bavili ovi mladi kakanjski umjetnici je bila srednjovjekovno blago i znamenja srednjovjekovne bosanske države locirana na području Kaknja.

Kakanj je grad koji se ponosi svojim kulturno-historijskim znamenitostima i činjenicom da su historičari i na ovim prostorima locirali kolijevku srednjovjekovne bosanske države.

U Kaknju su pronađeni brojni spomenici i artefakti iz perioda srednjovjekovne Bosne, a najpoznatiji su Zgošćanski stećak, Zgošćanski obelisk, te zlatni pečatni prsten sa ljiljanom.

U dvorištu Muzeja Kaknja se nalazi lapidarij sa stećcima u kojem je locirano nekoliko stećaka koji su pronađeni 2010. godine duboko u zemlji na području Tičića prilikom radova na izgradnji autoceste, saopćeno je iz Press službe Općine Kakanj.

(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.