20.9.2018. 15:05
0
U Goraždu obilježen Dan ašure
U Goraždu je danas obilježen Dan ašure. Muftijstvo goraždansko i Asocijacija Medžlisa islamke zajednice (MIZ) Goražde organizirali su podjelu istoimenog jela građanima na Mostu Alije Izetbegovića.

Službenik goraždanskog muftijstva Refik ef. Čaušević kazao je Feni da se ovaj dan obilježava tradicionalno, u skladu sa kalendarom značajnih datuma Islamske zajednice.

- Ovaj dan obilježavamo na prigodan način, podjelom jela koje pripremaju članice Asocijacije žena Medžlisa islamske zajednice Goražde. Ašura nas podsjeća na značajne događaje u povijesti islama, i ona je u mjesecu koji spada u odabrane svete mjesece islamskog kalendara. Na ovakav način želimo vratiti tu tradiciju, jer tradicija i običaji su ograda koja čuva i vjerske propise - kazao je efendija Čaušević.

Dodaje da su vjernici uglavnom upoznati sa simbolikom ovog dana, s obzirom da imami kroz vazove i hutbe u džematima podsjećaju i objašnjavaju propise.

-Vraćamo se  obilježavanju hidžretske Nove godine, Dana ašure i drugih značajnih datuma, i kroz školski sistem se to još više izučava. Prije smo mnogo manje i znali i obilježavali. Simbolika jela je ta što se stavlja 7 do 77 slatkih i slanih namirnica. Ovaj dan se i posti, tako da će večeras u Sinan-begovoj džamiji biti priređen i zajednički iftar koji organizuje MIZ Goražde i pozivam sve vjernike da nam se pridruže - kazao je Čaušević.  

Muslimani ašuru obilježavaju desetog dana mjeseca muharrema. Istoimeno jelo vezuje se uz Božijeg poslanika Nuha a.s. Ašura  kao i Nuhova lađa, simbolizuju obnovu razorenog društva i zbližavanje ljudi različitih uvjerenja.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.