4.10.2018. 9:39
0
Otvorena Audio – video galerija „Sarajevo 1425 dana“
U srcu Baščaršije, uz prisustvo mnogobrojnih zvanica, svečano je otvorena galerija posvećena najdužoj opsadi jednog grada u historiji modernog ratovanja. Ovakav projekat, smatraju stručnjaci, veoma je bitan za njegovanje historije grada Sarajeva i čuvanje uspomene na mnoge sugrađane koji su nažalost stradali tokom rata.
Audio – video galerija „Sarajevo 1425 dana“ projekat je grupe entuzijasta, koji su nekoć bili tinejdžeri i djeca u opkoljenom Sarajevu i koji su željeli da činjenice, ali i sjećanja, te svoje priče i priče onih koji su preživjeli, podijele sa svijetom. 

Nisu to samo priče o stradanju, terorisanju, brojkama, neimaštini i strahovima. To su priče o ljudskim životima i vrijednostima, o kulturi, muzici, pozorištu, o snalažljivosti i duhu onih koji su 1425 dana preživljavali. Ove priče dijelom su pretočene u audio-video projekciju namijenjenu prvenstveno stranim turistima, a drugi dio smo ostavili za neke nove projekcije koje planiramo raditi u budućnosti. Dakle ovo je za nas samo početak“, kazao je Mahir Katica, jedan od osnivača galarije. 

Projekcija u trajanju od deset minuta dostupna je na bhs jezicima, te engleskom i turskom. U galeriji koja se nalazi kod Sebilja, turisti će, osim gledanja projekcije, moći kupiti suvenire i druge podsjetnike na opsadu Sarajeva.

Svakako u narednom periodu ćemo organizovati i besplatne termine za gledanje projekcije za naše sugrađane, za one s kojima smo dijelili patnju i opsadne dane. U planu je i organizacija besplatnog gledanja projekcije za studente historije. Imamo još mnogo planova i priča za ispričati, tako da ćemo svakako raditi i na tome“, naglasio je Katica. 

Izlazeći iz galerije nakon odgledane projekcije mnogi su krili suze u očima, objašnjavajući da ovakvi događaji izmame posebne emocije bez obzira što smo mislili da smo „u ratu vidjeli sve“.

U Sarajevu smo se i do sada kroz razne izložbe, muzejske postavke i drugo prisjećali opsade. Za nas koji smo to proživjeli, bez obzira koliko puta o tome govorili, uvijek je u pitanju nova lavina emocija. Ova projekcija idealan je presjek događaja i činjenica od početka do kraja rata. Kao direktor Muzeja Sarajeva, mogu da kažem da je ovo i podjednako dobar prikaz i za one koji nisu iskusili rat i željeli bi znati šta se to ovdje desilo“, kazao je Mirsad Avdić, dodajući da je gradu jedna ovakva galerija zaista trebala.

Autori projekta „Sarajevo 1425 dana“ žive u nadi da će oni koji pogledaju projekciju, osim što će naučiti o opsadi Sarajeva, sa sobom ponijeti dobrotu, sarajevski pozitivni duh i želju da uspomene budu opomene.

Audio – video galerija „Sarajevo 1425 dana“ otvorena je za posjetitelje svakim danom od 11:00 do 19:00 časova. 

Za sve informacije posjetite http://sarajevo1425.ba/, kao i facebook stranicu „Sarajevo 1425 days“.
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.