11.10.2018. 19:45
0
Predstavom 'Boca plastična postala je fantastična' nastavljeni 'Andrićevi dani'
Predstavom "Boca plastična postala je fantastična", koja je odgrana sinoć u Hrvatskom kazalištu u Travniku, nastavljena je manifestacija "Andrićevi dani" koja se u Travniku održava do 9. studenoga.

Hrvatsko kazalište Travnik sudjelovalo je u Regionalnom programu lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu "ReLOaD", projektom "Ekologija kroz kulturu i umjetnost".

U realizaciju ovog projekta, koji je financirala Europska unija (EU), uključilo se osam škola sa područja općine Travnik.

Manifestacija "Andrićevi dani" nastavlja se u srijedu, 17. listopada, promocijom zbornika radova "Izvori za prikupljanje i istraživanje podataka o zdravstvenoj i socijalnoj kulturi s posebnim osvrtom na Srednjobosanski kanton i šire".

Glasnogovornica manifestacije Sanida Bjelopoljak kazala je Feni kako je cilj Andrićevih dana vratiti sjećanje na lik i djelo knjižvenog nobelovca.

- U program koji organizira nekoliko travničkih institucija kulture su inkorporirane predstave, nekoliko književnih večeri, promocija knjiga i predavanja eminentnih profesora na tematiku Andrićevih djela. Važnost ovomjesečnog programa se ogleda u bitnosti prisjećanja na Andrićevo bogato stvaralaštvo, razvijanje svijesti o značaju piščeve zaostavštine - istaknula je.

Podsjetivši kako se obilježava 100 godina od objave knjige "Ex Ponto", prvog Andrićevog djela, Bjelopoljak je naglasila da je dio ovogodišnjeg programa "Andrićevih dana" posvećen navedenom djelu, kroz scenski performans, te književnu kritiku.

- Također, misija manifestacije je da se uključi što više učenika osnovnih i srednjih škola, kako bi stekli i proširili određena saznanja o pisanoj riječi našeg nobelovca. Novina je, također, posvećivanje pažnje inkluziji, stoga je u program inkorporirana radionica u kojoj će sudjelovati učenici sa poteškoćama u govoru - istaknula je ona.

Andrićevi dani” utemeljeni su 1976. godine, a održavaju su u organizaciji Zavičajnog muzeja Travnik, Gradske biblioteke, Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik, Edukacijskog fakulteta Univerziteta u Travniku, Centra za kulturu, Katoličkog školskog centra (KŠC) “Petar Barbarić” i HKD “Napredak” Travnik.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.