19.10.2018. 21:30
0
Sarajevski dani poezije: 'Bosanski stećak' makedonskom pjesniku Bogumilu Đuzelu
Predsjednik Društva pisaca BiH Hadžem Hajdarević uručio je večeras, u okviru 57. 'Sarajevskih dana poezije', priznanje 'Bosanski stećak' makedonskom pjesniku Bogumilu Đuzelu.

Na svečanosti u Vijećnici Đuzel je iskazao čast zbog priznanja koje je dobio uz nadu da je, kako je kazao, to i zaslužio.

U izjavi za novinare Đuzel naglašava 'poezija je jedno prirodno stanje', a za svoju poeziju kaže da 'nije samo makedonska, možda je više balkanska, a zadire i u duboku mitsku prošlost'.   

Primjećuje da je prilično veliki interes za ovogodišnju književnu manifestaciju 'Sarajevski dani poezije' koju vidi i kao priliku za susret sa prijateljima. Mladim ljudima koji se bave poezijom Đuzel poručuje da 'što više pišu'.  

Predsjednik Društva pisaca BiH Hadžem Hajdarević sa žaljenjem konstatira da je, zbog nedostatka finansijskih sredstava program ovogodišnjih 'Sarajevskih dana poezije' siromašniji, ali i kaže da je zadržan kontinuitet i kvaliteta te književne manifestacije.

- S minimum finansijskih sredstava ipak smo uspjeli ostvariti nešto za što mislimo da je značajno i za Sarajevo i za Bosnu i Hercegovinu - naglasio je.

Književna manifestacija 'Sarajevski dani poezije' održava se od 15. do 21. oktobra, a okuplja stvaraoce iz Bosne i Hercegovine i inozemstva. Organizator je Društvo pisaca BiH, a gost država ovogodišnjih 'Sarajevskih dana poezije' je Makedonija. Planirano je da sudionici te književne manifestacije sutra idu na izlet u Mostar, Blagaj i Počitelj.     

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.