10.11.2018. 12:51
0
U Bugojnu promovirana knjiga 'U potrazi za svetim' hafiza Elvira Duranovića
Knjiga „U potrazi za svetim“, čiji je autor hafiz Elvir Duranović, promovirana je sinoć u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Bugojno.

Djelo govori o dovištima na prostoru Muftijstva Travnik i određenim molitvištima na području SBK-a, odnosno mjestima na koja su Bošnjaci dolazili prije, ali i nakon što su prihvatili islam.

Nakon uvodnih riječi glavnog imama u Bugojnu Vehida ef. Arnauta, knjigu su predstavili travnički muftija  Ahmed Adilović i docent na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici iz područja islamske kulture i civilizacije Mevludin Dizdarević.

-U knjizi su obrađena razna dovišta, poput kišnih dovišta, ili vremenski određenih, kao što je naša Ajvatovica, te nekih koja su vezana za predislamski period. Tu su i turbeta, gdje ljudi dolaze, uče dove. Radi se o izuzetno značajnoj studiji, i drago mi je da je ona urađena na području našeg muftijstva - kazao je travnički muftija Ahmed ef. Adilović.

Po riječima dr. Dizdarevića, radi se o knjizi koja je „izuzetno značajna s aspekta metodologije i teme koju obrađuje“. 

-Djelo nadilazi okvire Travničkog muftijstva, Bugojna, i geografskog prostora kojim se bavi. Istražuje i propituje, na neki način, našu historiju. Ova knjiga je izuzetno značajna, jer je ona priča o nama samima. Ovo je najznačajnije djelo, koje tematizira dovišta i mjesta gdje su se vjernici molili mimo džamijskih prostora u BiH - istaknuo je.

Autor knjige  Elvir Duranović, inače naučni saradnik u Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka, izrazio je zadovoljstvo što je promocija njegovog djela organizirana u sklopu obilježavanja mjeseca rođenja Muhammeda a.s.

-Ovu promociju treba promatrati kao jedan naučni doprinos obilježavanju rođenja Allahovog poslanika a.s. Zato što njegov dolazak nije bitan samo za muslimane, nego kompletnu ljudsku civilizaciju, i što je objavom Kur'ana napravljena prekretnica u historiji svijeta - naglasio je.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.