9.2.2019. 8:15
0
Izložba 'Bjelašnica jedna planina dva lica' otvorena u Vijećnici
Muzej Sarajeva večeras je u Vijećnici otvorio izložbu “Bjelašnica jedna planina dva lica”, autorica Aide Sulejmanagić i Amre Madžarević, povodom EYOF-a 2019.

Direktor Muzeja Sarajevo Mirsad Avdić kazao je da tom izložbom žele dati doprinos u organizaciji EYOF-a te planinu Bjelašnicu približiti takmičarima, ali domaćim i stranim gostima koji će doći u Sarajevu tokom održavanja tog sportskog događaja.   

Naziv izložbe je specifičan, a autorica Madžarević je pojasnila da je Bjelašnica puna suprotnosti, tajnovita i otvorena, pomalo divlja i surova, a istovremeno privlačna i pitoma.

- Bjelašnica ima moderna skijališta, rekreativni sportski centar Babin Do, moderne zgrade, restorane, rafting na rijeci Rakitnici, vožnja automobilima, a s druge strane ima prostranstvo netaknute prirode, mir, sklad, 13 sela koja žive životom nekog prošlog vremena, u kome susrećete žene u nošnjama, vanjske česme, stada ovaca… - navela je Madžarević.

Upravo ta njihova nošnja - koju su žene sa Bjelašnice same radile od  prirodnih materijala vune i lana, konoplje, kože, kojeg su bojile prirodnim bojama, a potom tkale i plele remek djela - izložena su u Vijećnici.

Izložene rukotvorine govore o načinu na koji žene, izložene teškom životu i surovoj klimi na planini, u sebi nose duh ljepote Bjelašnice. Svaka nit je brižljivo protkana i ispletena u boščama, čarapama, anterijama, košuljama, šalovima, rukavicama, kapama, tašnama…

Izložbu, koja je realizirana u saradnji s Gradskom upravom Sarajeva i Vijećnicom, otvorio je ženski hor KUD “Proleter” s pjesmom „Bjelašnice”.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.