13.2.2019. 19:45
0
Četvrta "Šetnja s maskama" u Tuzli posvećena zagađenosti zraka saobraćajem
Četvrta „Šetnja s maskama“ učenica srednjih škola Tuzle, Lukavca i Živinica, koju je pod motom „Hoćemo da dišemo punim plućima“ organizirao Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle, problematizirala je temu zagađenosti zraka saobraćajem.

Djevojke u dobi od 15 do 18 godina, koje se nazivaju ekološkim liderkama, šetnjom s maskama na licu nastojale su skrenuti pažnju javnosti na činjenicu da Tuzla, Živinice i Lukavac spadaju među najzagađenije gradove, te da je „pet do 12“ da se nešto poduzme kako bi se otklonio ili barem ublažio ovaj problem.

- Saobraćaj je, uz industriju i individualna ložišta, veliki uzročnik zagađenja zraka. Monitoring kvaliteta zraka u našim gradovima iz godine u godinu bilježi brojna prekoračenja graničnih vrijednosti zagađujućih tvari na mjernim stanicama postavljenim na lokacijama sa intenzivnim saobraćajem. Motorna vozila su najveći proizvođač ugljen dioksida koji šteti našem zdravlju, a njihov broj stalno raste. Prema podacima BIHAMK-a, u posljednje tri godine broj registrovanih motornih vozila povećan je za skoro 11 posto, a od tog broja 60 posto su vozila starija od 18 godina. U 2017. godini registrovano je oko milion motornih vozila, a TK je u tome na drugom mjestu iza Sarajevskog kantona - kaže za Fenu „šetačica“ Dženita Poljaković, učenica Hemijske škole iz Tuzle.

Mlade eko-liderke iskazuju svoje nezadovoljstvo zbog nezdrave životne okoline, a danas su nadležnim institucijama, ali i građanima uputile niz prijedloga i sugestija.

- Predlažemo građanima da ne koriste automobile, nego javni prevoz, pogotovo kada je zrak jako zagađen, da pješače i voze bicikle. Nadležnim institucijama preporučujemo da rade na poboljšanju javnog prevoza i podstiču njegovo korištenje. Da izgrade biciklističke i pješačke staze u gradovima, da rade na ukidanju vozila na dizel, jer jedno takvo vozilo koje nema katalizator, zagađuje okoliš kao deset vozila na benzin. Također, nadležni bi trebali kod ekstremnog zagađenja zraka obezbijediti besplatan javni prevoz kako bi se smanjilo korištenje automobila, a time i zagađenje zraka – kazala je Senida Korajac, učenica Građevinsko-geodetske škole iz Tuzle. 

Dodala je da bi nadležna državna tijela trebala podržati izbacivanje vozila koja su štetna za okoliš, kao što su vozila sa ekološkim oznakama 1 i 2, zatim, kao i da stimuliraju nabavku vozila na električni pogon, u nadi da će korištenje takvih vozila u budućnosti postati masovnije. Naposljetku, smatra da treba raditi na razvoju održivog saobraćaja i ozelenjavanju gradskih površina. 

Srednjoškolke su i danas sa Solnog trga s maskama na licu prošetale središtem grada, noseći transparent  „Hoćemo da dišemo punim plućima!“.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.