4.3.2020. 22:15
0
Horu Pontanima uručena nagrada 'Srebrena pahuljica'
Direktor Međunarodnog festivala „Sarajevska zima“ i predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić večeras je, uz prigodan koncert, horu Pontanima uručio nagradu „Srebrena pahuljica“, a fra Ivi Markoviću nagradu „Sloboda 2019.“

Spahić je kazao da Međunarodni festival „Sarajevska zima“ veoma dugo sarađuje s horom Pontanima i cijeni njihov rad ne samo u oblasti kulture i umjetnosti, nego i onoga što oni odnose u svijet iz Bosne i Hercegovine.

Po njegovim riječima, odnose u svijet iz BiH jednu posebnu duhovnost, povezanost ne samo religija, kultura i civilizacija zemlje, nego ih i povezuju i sa svijetom.    

- Tim povodom smo im dodijelili „Srebrenu pahuljicu“ Festivala, a fra Ivi Markoviću smo dodijelili nagradu „Sloboda“ Međunarodnog centra za mir - kazao je Spahić.

Napomenuo je da je „Sloboda“ priznanje koje se dodjeljuje za izuzetnan doprinos humanizmu, ljudskim pravima i slobodama.

Spahić kaže kako misli da nema relevantnijeg hora u BiH zadnjih decenija i da nema značajnije kulturološke i misionarske uloge kao što je imaju hor Pontanima i fra Ivo Marković.

Osnivač hora Pontanima fra Ivo Marković je kazao da je to hor koji upotrebljava duhovnost religija i kultura za „liječenje Bosne i za povezivanje ljudi“.

- Dakle, plovimo na suvremenom trendu približavanja, uvažavanja, međureligijskog, interkulturalnog dijaloga i to radimo već više od 20 godina – napomenuo je fra Ivo Marković.

Kaže da je hor Pontanima dobio toliko nagrada da ih je teško i nabrojati, praktično svake godine dobiju poneku nagradu.

- Dobivamo ih zato što smo dobri i što radimo prave stvari. Dakle, zaokrećemo ljude od religijske i kulturne isključivosti u uključivost, uvažavanje, prihvatanje – naveo je  Marković.


(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.