1.7.2020. 17:57
0
Turković se sastala sa umjetnicom Aidom Šehović
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković sastala se sa umjetnicom Aidom Šehović.

Tokom današnjeg susreta razgovarano je o umjetničkoj instalaciji "Što te nema", koju je autorica Šehović postavila kao znak sjećanja na stradale Srebreničane, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Naime, umjetnica godinama prikuplja fildžane koji se tradicionalno koriste za kafu u Bosni i Hercegovini, a koji istovremeno simbolično predstavljaju broj žrtava genocida u Srebrenici.

Turković je izrazila podršku tom spomeniku sjećanja te istakla da je riječ o još jednom doprinosu kulturnoj diplomatiji naše zemlje. Dodala je da taj spomenik ove godine ima posebno značenje jer se obilježava 25. godišnjica genocida u Srebrenici.

Šehović je naglasila da je njena misija postavljanja instalacije širom svijeta bila da ukaže kako se kroz umjetnost sjećamo žrtava genocida.

Sastanku je prisustvovala i Velma Šarić iz Centra za postkonfliktna istraživanja (PCRC).


(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.