4.8.2020. 13:32
0
Dnevnik pandemije iz ugla Sarajeva i Bergama
Sarajevski fotograf Mirza Agić kada je pandemija Covid-19 zahvatila i Bosnu i Hercegovinu i nakon što su uvedene mjere izolacije - policijski sat i fizička distanca, i kad su svi ostali zatečeni i iznenađeni, odlučio je izaći na ulice u vrijeme kada je to bilo dozvoljeno i praviti svojevrsni foto dnevnik pandemije.

Rezultat su stotine fotografija nastale tokom tri mjeseca fotografisanja, od polovine marta do polovine juna koje svjedoče tom neobičnom vremenu koje nas je sve zateklo potpuno nespremne, saopćeno je iz Historijskog muzeja BiH.

Historijski muzej BiH, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Italije u BiH, 6. augusta, donosi izbor fotografija kroz izložbu „Covid Diary“, koja će biti upriličena na platou ispred Muzeja. Selekciju fotografija napravio je redovni profesor University of Arts iz Londona, Paul Lowe, a na otvaranju će o njima govoriti i bh. fotograf Agdal Nuhanović. Izložba će biti upriličena u okviru manifestacije „Ljeto u muzeju“ i uz podršku kompanije Arcus doo Sarajevo.

Izložba će, osim fotografija iz Sarajeva tokom najgorih dana pandemije, bh. javnosti predstaviti i potresne fotografije iz jednog od najpogođenijih gradova na svijetu virusom Covid-19, Bergama, Italija, nastalih u istom periodu. Bit će to bh. premijera dirljivih fotografskih zapisa Fabia Bucciarellija, koje su objavili ugledni svjetski mediji poput New York Timesa.

Svjesni da, usljed ponovnog povećanja zaraženih, domaća javnost nije dovoljno informirana o opasnostima koje nosi pandemija, izložba je zamišljena i kao kampanja osvještenja javnosti vezano za virus Covid-19. Sam koncept postavke i njeno smještanje na plato ispred muzeja omogućit će posjet uz pridržavanje fizičke distance, a na ulazu će biti dostupne zaštitne maske te dezinfekcijska sredstva, navodi se u saopćenju.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.