20.8.2020. 12:54
0
U Gazi Husrev-begovom Hanikahu počela umjetnička kolonija 'Snoviđenja'
'Snoviđenja' tema je VIII Internacionalne umjetničke kolonije Sarajevo 2020, koja je danas počela u Gazi Husrev-begovom Hanikahu u Sarajevu.

Slikarska paleta eminentnih umjetnika iz BiH i Velike Britanije, Dževada Hoze, Edina Numankadića, Dževdeta Nikočevića, Ćazima Hadžimejlića, Husnije Muhića, Amre Kozić, Ilonke Jasak, Adele Nurković Kulenović, Muhameda Pjeve i Gwena Jonesa, uz mistični ples boja i tehnika zaplesat će svoja 'Snoviđenja', viziju, osjećanja, ono što izaziva njihovu pažnju.

Umjetnička djela će biti rađena u tehnikama ulje i akril na platnu, te kombinovanom tehnikom, a kako je kazala direktorica Galerije Preporod Mirsada Baljić, umjetnici će također propitivati i kako umjetnost može da traje u kriznim situacijama, kakva je danas sa koronavirusom.

- Preferiram da umjetnosti prepustimo da radi svoje, po određenim uzusima, da boja koja se nađe na našim platnima oslika 'Snoviđenje' – kazala je ona.

Bogata zaostavština iz osmanskog i austrougarskog perioda, biseri su u nizu koji krase Sarajevo, a jedan od takvih bisera je i Gazi Husrev-begov Hanikah u kojem se održava umjetnička kolonija.

U tom smislu je umjetnik Edin Numankadić kazao da se uprkos pandemiji koronavirusa u Hanikahu održava kontinuitet slikarske kolonije.

- To je mali prilog kulturnom životu Sarajeva u ovim teškim vremenima. Kao što smo znali u ratu, u najgora vremena praviti izložbe, tako radimo i sada. To govori o našoj svijesti i našem odnosu – rekao je Numankadić.

Koordinator projekta Adis Lukač je najavio da će poslije radionice, 26. augusta biti otvorena izložba. Posjetioci i ljubitelji umjetnosti će uz epidemiološke mjere sigurnosti moći pogledati izložbu do 30. augusta.

Organizator umjetničke kolonije, Galerija Preporod projektom također daje doprinos sa aspekta umjetnosti očuvanju autohtonog ambijenta grada koji je u prošlim vijekovima, kao i novijoj historiji, pretrpio velika razaranja.

Zaštita i očuvanje prirodnog i bogatog historijskog naslijeđa na području Sarajeva i BiH je od izuzetne važnosti.

(Fena)

Izlozba
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.