11.9.2020. 22:15
0
Svjetskom premijerom filma ‘Džemo’ počeo Treći AJB DOC
Treće izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma AJB DOC, u organizaciji televizijske kuće Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Institutom iz Dohe, koje se zbog epidemioloske situacije održava online, otvoreno je večeras obraćanjem Ahmeda Mahfouza, direktora Al Jazeera Documentary Channela, koji je govorio o važnosti ovog festivala.

-Pred nama je veliki izazov, jer se ove godine borimo za opstanak uprkos pandemiji korona virusa. Ovogodišnje izdanje AJB DOC Festivala održava se zahvaljujući svim našim prijateljima i vama, našim gledaocima i publici. Ove godine nas očekuje još jedno uspješno izdanje festivala - rekao je Mahfouz, ističući da je AJB DOC rođen kao veliki festival.

Publici se obratio i Tarik Đođić, direktor Al Jazeere Balkans, koji je istakao važnost održavanja kontinuiteta.

-Radi kontinuiteta, radi zadovoljstva i potrebe naših gledalaca odlučili smo da i ovaj treći festival održimo, a naš hrabri i vrijedni tim je u teškim okolnostima izabrao filmove, koji će, siguran sam, i ove godine održati nivo koji smo imali proteklih godina - rekao je Đođić.

Edhem Fočo, direktor AJB DOC Film Festivala, rekao je kako je pandemija korona virusa donijela neizvjesnost zbog čega su u konačnici odlučili da festival u potpunosti bude održan online.

-Meni je svakako žao zbog toga, jer festival su fizičke projekcije, sastanci ljudi, komunikacija između autora i publike… Sve će nam to faliti i nadam se da ćemo se ubrzo vratiti tome, ali i ovako je ispalo kako treba - rekao je.

-Prednost festivala je u tome što sada možemo doći do mnogo većeg broja publike, a ovi filmovi to zaslužuju. I ove godine imamo odlične filmove domaćih i regionalnih autora, koji su rađeni u specifičnim uslovima, a spektakularni su, i koje je moguće pogledati od Australije do Amerike. Mislim da će to obilježiti ovaj festival koji će na kraju biti jako uspješan - dodao je Fočo.

Svjetskom premijerom filma Džemo, kojim mladi autori Lejla Kajić i Davorin Sekulić donose životnu priču stočara zaljubljenog u trčanje koji pomjera granice, otvoren je Treći AJB DOC Film Festival.

Četrdesetšestogodišnji Džemal Jašarević živi na selu i svakodnevno brine o deset krava, osiguravajući na taj način egzistenciju za sebe i svoju porodicu. Njegov dan počinje i završava sa civarama, s kojima svakodnevno pretrči vipe od 20 km. Na taj način održava kondiciju i sprema se za gradske i planinske utrke na kojima redovno pobjeđuje profesionalne atletičare i osvaja zlatne medalje. Osim izgleda i ponašanja, Džemu iz mase izdvaja činjenica da ne koriste društvene mreže i ne pojavljuje se u medijima. Kroz film saznajemo i detalje njegovog teškog života.

Film nastao u koprodukciji portala Klix.ba i Al Jazeere Balkans bit će prikazan u sklopu selekcije AJB Prikazuje, a publika će ga moći pogledati od petka, 11. septembra, u 19:30 sati do kraja festivala.

Drugi film koji je prikazan prvog dana festivala je Na liniji fronta njemačkog novinara i reditelja Marca Wiesea, u Takmičarskoj selekciji. Film je prikazan u 21:30 sati, a dostupan je za gledanje naredna dva dana.

Film prati dugogodišnju borbu filipinske novinarke Marije Resse i njenog tima s platforme Rappler koji se bore za očuvanje demokratije i slobodu medija te protiv predsjednika Rodriga Dutertea koji je pod krinkom “rata protiv droge” eliminisao oko 30.000 ljudi. Uvid u stvarni “rat protiv droge”, koji vodi predsjednik Duterte, pružaju žrtve rata, ključni političari koji se skrivaju i pripadnici odreda smrti.

Nakon filmova prikazanih na otvaranju, publiku očekuje još 16 sjajnih dokumentarnih ostvarenja koji fokus drže dirljivim životnim pričama pojedinaca i na stvarnim ljudima koji svojim djelovanjem pokreću promjene neophodne u društvu u kojem živimo.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.