8.5.2021. 9:17
0
Jašarević: Manifestacija 'Tragovima bosanskog kraljevstva' promovira baštinu BiH
Tradicionalna međunarodna manifestacija „Tragovima bosanskog kraljevstva“, koju organizira Muzej Grada Zenice 14. put, posvećena je drevnim Ilirima i počet će, kako kaže direktor Muzeja, Adnadin Jašarević, krajem maja. Tačan datum zavisi od inozemnih partnera i pandemije.

-Planiramo organizirati promotivne programe, predstavljanje regionalnih zbirki priča za odrasle i za mlade „Drevni Iliri“ i „Priče o zmajevima“, u saradnji s radiom Bijelo Polje, NVO Akademija Bijelo Polje (Crna Gora), Festival fantastične književnosti u Pazinu (Hrvatska) i Gradske biblioteke u Lapovu (Srbija), Izložbu stripa, te knjige stripa „Drevni Iliri“. Izložbu pripremamo u potpuno novom maniru, na all in one computers, touch screen i smart televizorima. Također ćemo koristiti digitalne verzije izložbe, knjiga, za predstavljanje na naše četiri stranice, te prijateljskim stranicama na internetu. Na ovaj način olakšat ćemo i distribuciju izložbe i knjiga u muzeje/galerije u zemlji i inozemstvu. Planiramo štampati knjigu stripa i pripremiti koncert tradicionalne muzike Balkana - kazao je Jašarević za Fenu.

Po njegovim riječima, u planu su i promocije knjiga autora iz regiona, kao i degustacija jela iz antičke kuhinje.

Muzej grada Zenice u minulih 14 godina objavio je 12 tematskih regionalnih zbirki priča, poput „Tri kraljice“, „Katarina, posljednja bosanska kraljica“, „Bosna Srebrena“, producirali su album srednjovjekovne muzike „Trio reginarum“, priređivali antičke i srednjovjekovne igre, koncerte, tematske izložbe, kao što su „Tvrđave u dolini Bosne“, „Digitalni Kulin ban“, „Kameni spavač. Predstavili su i brojne umjetnike iz regiona, kao i prezentirali svoje programe u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Holandiji, Švedskoj i Škotskoj.

-Najveći uspjeh smo postigli upravo saradnjom i razmjenom programa sa srodnim regionalnim festivalima i distribucijom brojnih knjiga, u biti trajnog dobra, te poboljšanjem prepoznatljivosti bosanskohercegovačkog kulturnog miljea i turističke ponude - kazao je Jašarević.

Ovaj projekt, smatra on, promovira na internacionalnom planu kulturno-historijske vrijednosti Bosne i Hercegovine, našu graditeljsku baštinu, običaje, umjetnost, zakonodavstvo, ekonomiju, kulinarstvo, ukazujući na dugi kontinuitet civiliziranog života u Bosni i Hercegovini. Program je značajan za Federaciju i cijelu BiH, jer predstavlja ne samo aktuelno umjetničko stvaralaštvo u državi, književno, likovno, muzičko, nego kroz umjetnost njeguje revitalizaciju bosanske historije, od antike do Srednjeg vijeka.

-Program promovira recentne umjetnike, ali otvara realnu mogućnost za mlade, neafirmirane umjetnike da objave njihove priče u regionalnim zbirkama, da predstave knjige prvijence, učestvuju u kreiranju izložbi, predstave muzički talenat. Ovakvom politikom realiziramo spoj starog i novog, što ide u prilog odgajanja generacija umjetnica i umjetnika koji će predstavljati našu domovinu u budućnosti - kazao je.

 „Tragovima bosanskog kraljevstva“ projekat je koji predstavlja veliki  edukativni potencijal po pitanju obrazovanja mladih, smatra Jašarević istakavši da  ga prezentiraju na savremeni način, u duhu novih generacija koje kao konzumenti koriste skoro isključivo multimedijalnu tehnologiju.

-Program podrazumijeva razmjenu i mobilnost umjetnika i umjetničkih djela. Tim prije što umjetnice i umjetnici iz nekoliko država učestvuju zajednički u kreiranju godišnjih zbirki priča, izložbi, koncerata. Umjetnici predstavljaju i samostalna djela, bilo da je riječ o promocijama knjiga, izložbama, u okviru programa manifestacije. Riječ je o umjetnicama i umjetnicima iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Albanije, i naravno Bosne i Hercegovine, u okvirima svojevrsne regionalne mreže - naglasio je direktor JU Muzej grada Zenice Adnadin Jašarević.

Učesnici/kreatori programa su Alma Zornić, Goran Skrobonja, Marko Stojanović, Andrijana Rabrenović, Ado Klobodanović, Vedrana Mioč i drugi...

Programi manifestacije će se održavati uživo sa popratnim online sadržajima. Također, kako  je kazao Jašarević, programi će se organizirati duži vremenski period, sve do jeseni.

(Fena)

BiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.