13.12.2021. 16:05
0
Otvorena Izložba 'Kroz zbirke i fondove Arhiva Bosne i Hercegovine'
Povodom 74. godišnjice osnivanja Arhiva Bosne i Hercegovine i Dana arhiva i arhivske službe u BiH danas je u ovoj ustanovi svečano otvorena izložba "Kroz zbirke i fondove Arhiva Bosne i Hercegovine".

Izložbu je otvorila direktorica Arhiva BiH Danijela Mrda, koja je tom prilikom svim arhivskim radnicima u BiH  čestitala Dan arhivske službe.  

- Posebno mi je drago da kao rukovodilac vidim da u Arhivu BiH rade sjajni ljudi, izuzetni stručnjaci i eksperti u oblasti arhivistike. Želim da čestitam svima ponaosob, koji su učestvovali u pripremi i dali doprinos da ova izložba danas ovako izgleda. Svakako da kulturno naslijeđe arhiva BiH njedri i baštini mnogo više od onoga što smo mi danas uspjeli prikazati. Pokušali smo izvući najinteresantnije fragmente istorije ovih prostora, naroda koji su živjeli na ovim prostorima, kroz građevine, pečate, dokumenta, važne događaje i mislim da će arhivistička struka uživati u ovome smo priredili - kazala je Mrda. 

Dodala je da će naredna, jubilarna godina biti posebna za Arhiv BiH, te da su već počeli raditi na prepisu jedne povelje iz 1392. goidine, koja će javnosti BiH prvi put biti prikazana sa pravnog, naučnog i svakog drugog stanovišta. 

Zamjenik direktorice Fuad Ohranović kazao je da je Arhiv BiH najstarija arhivska ustanova u BiH, osnovana 12. decembra 1947. godine. 

- Prilikom pripreme ove izložbe prolazili smo kroz 'slatke muke', u moru različitih dokumenata iz različitih vremenskih razdoblja historije naše zemlje. Bilo teško odabrati samo fragmente koje smo prikazali. Na velikom baneru odštampali smo znak Arhiva BiH i povelju bosanskog kralja Dabiše iz 1395. godine, najstariji dokument koji se čuva u jednom arhivu u BiH, a koji je inače stalni eksponat u našoj čitaonici. Na našoj izložbi moći će se pogledati orginalni dokumenti, povelje, brošure, knjige i časopisi, građevinski nacrti značajnih objekata, fotografije i pečati iz raličitih vremenskih epoha historije BiH - kazao je Ohranović. 

Na izložbi je promoviran i Glasnik arhiva i Arhivističkog udruženja BiH.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.