13.1.2022. 12:15
0
Izdata urbanistička saglasnost za izgradnju muzeja Ars Aevi
Općina Novo Sarajevo izdala je urbanističku saglasnost, samo mjesec i po dana nakon potpisivanja Sporazuma o implementaciji projekta gradnje Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi na Marijin Dvoru, saopćili su iz Gradske uprave Sarajeva i Vlade Kantona Sarajevo.

“To šalje jednu snažnu poruku da su Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo, u partnerskom odnosu i sa drugim institucijama, pokrenuli ovaj važan proces koji vodi ka izgradnji muzeja, i to u blizini Historijskog i Zemaljskog muzeja, čime bi Sarajevo dobilo jedinstvenu četvrt muzeja“, saopćili su.

Sljedeći korak je raspisivanje tendera za izradu glavnog projekta koji će finansijski podržati Italijanska razvojna agencija i Ambasada Republike Italije.

Jedna od najvrednijih zbirki u Jugoistočnoj Evropi, koju čini 150 umjetničkih djela najpoznatijih umjetnika savremene umjetnosti, trenutno je smještena u Vijećnici.

“Sjetimo se samo riječi italijanskog ambasadora Ruggera Corriasa, koji je za vrijeme mandata u našem gradu i zemlji istakao da Sarajevo može postati balkanski Bilbao, sa svojim ‘Guggenheim’-om kojeg je projektovao Renzo Piano i sa djelima najvećih imena savremene umjetnosti“, navedeno je u zajedničkom saopćenju Gradske uprave Sarajeva i Vlade Kantona Sarajevo.

(Ajdin Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.