13.1.2022. 13:10
0
Sutra počinje 18. manifestacija “Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom”
U znak sjećanja na jednog od najistaknutijih bh. književnika, u njegovom rodnom gradu Goraždu, sutra počinje tradicionalna 18. književno-kulturna manifestacija “Dani Isaka Samokovlije - Sunce nad Drinom”, čime grad na Drini koji je iznimno volio i o kojima je pisao, nastavlja čuvati sjećanje na velikog pisca i humanistu.

Početak manifestacije, uz godišnjicu smrti Samokovlije, bit će označen polaganjem cvijeća na bistu ispred Doma zdravlja Goražde koji nosi njegovo ime.

U maloj sali JU Centra za kulturu, koja je organizator manifestacije, uz izložbu “Život i djelo Isaka Samokovlije” bit će priređen prigodan program te poetsko-scenski performans amaterske pozorišne scene ove ustanove i Osnovne muzike škole (OMŠ) “Avdo Smailović”.

U Gradskoj galeriji Goražde bit će otvorena izložba “Sunce u skulpturi” čiji je autor goraždanski umjetnik Jakub Hubjer.

Višemjesečna manifestacija tradicionalno i ove godine, pored Goražda, održavat će se i u Sarajevu I Fojnici, gradovima u kojima je Samokovlija radio i stvarao.

Manifestacija se nastavlja u februaru raspisivanjem javnog konkursa za literarne radove u prozi ili poeziji za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i građane, prvenstveno sa područja Bosanskopodrinjskog, Kantona Sarajevo i Fojnice, s tim da, pojašnjavaju organizatori, radove mogu dostaviti i svi ostali građani BiH.

Za učenike viših razreda osnovnih kao i srednjih škola bit će održan i kviz znanja o životu i djelu Samokovlije pod nazivom “Od proljeća do proljeća”.

U Kulturnom centru Fojnica u martu je planirana postavka izložbe radova “Sunce nad Drinom” sa likovne kolonije “Boje prijateljstva” Udruženja likovnih umjetnika (ULU) Goražde, koja će u maju biti postavljena i u galeriji Novi hram u Sarajevu.

I ovogodišnja likovna kolonija u okviru Festivala prijateljstva u augustu bit će u znaku velikog književnika, a umjetnici će slikati na temu “Drina u književnom opusu Isaka Samokovlije”.

Novina u ovogodišnjem programu je ustanovljenje godišnje književne nagrade “Isak Samokovlija” koja će po prvi put biti dodjeljena u septembru, uz rođendan velikog bosanskohercegovačkog pisca i humaniste.

Isak Samokovlija rođen je 3. septembra 1889. godine u Goraždu koje je tada bilo dio Austro-ugarskog carstva, u porodici sefardskih Jevreja. Porodica se doselila iz Samokova u Bugarskoj, po kojem dobijaju prezime – Samokovlija.

Gimnaziju je završio u Sarajevu, a medicinski fakultet u Beču. Između dva rata radio je kao liječnik u rodnom gradu, potom u Fojnici, a od 1925. živio je i radio u Sarajevu. Svoju prvu pripovijetku "Rafina avlija" objavio je 1927. godine u listu "Jevrejski život", gdje je bio jedan od urednika, a prvu knjigu pripovjetki "Od proljeća do proljeća" objavio je 1929. u Sarajevu. Jedan je od osnivača Udruženja književnika BiH (1945).

Iza sebe je ostavio bogat književni opus koji čine zbirke pripovjedaka "Nosač Samuel", "Sunce nad Drinom", "Tragom života", "Đerdan" i druge. Priče Isaka Samokovlije prevedene su i na strane jezike. Napisao je i četiri pozorišna komada - "Hanka", "Plava Jevrejka", "On je lud" i "Fuzija", kao i druga književna djela, od kojih su neka prenesena i na filmsko platno.

Umro je 15. januara 1955. godine i sahranjen je na starom Jevrejskom groblju u Sarajevu.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.