23.4.2022. 19:47
0
Svjetski dan knjiga i autorskih prava: Na sarajevskom Sajmu 33 ruže za 33 knjige
Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježen je tradicionalno danas na 33. Internacionalnom sarajevskom sajmu knjiga i učila, akcijom “Knjiga za ružu, ruža za knjigu”.

Akciju, već tradicionalno, organizira Međunarodni centar za mir (IPC) sa direkcijom Sarajevskog sajma knjige.

- Ove godine uručene su 33 ruže za 33 knjige jer je 33. Sajam po redu. Akcija je izazavala veliku pažnju posjetilaca, izlagača i specijalnih gostiju Sajma koji su rado poklonili knjigu da bi u zamjenu dobili ružu. Prikupljene knjige ostat će u fondu biblioteke Sarajevskog sajma knjige, koja je u začetku - navodi se.

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. aprila, svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti, u slavu Miguela de Cervantesa i Williama Shakespeare te se sama zamisao zasniva na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža.

Na Svjetski dan knjige i autorskih prava IPC je dodijelio nagradu 'HARFA'. Ovogodišnji dobitnicu su američki autor Georg Rivera za knjigu poezije “Pjesme o Valentinovu” i Kemal Hromiću za ilustraciju iste knjige. Nagrade su uručili predsjednik IPC-a Ibrahim Spahić i direktor KJP “Centar Skenderija” Damir Petrinić, s tim da će Riveri biti predate naknadno.

Biografiju Georgea Rivere pročitao je Kerim Karić, a njegovu poeziju su čitale Anđela Orlić i Jasna Zećirović.

Studenti Akademije likovnih umjetnosti Emina Žerić, Emina Veladžić, Deniz Mehinović, Arijeta Lucević radili su portrete, a gitaru je svirao Lukas Capor.

- U Bosanskoj kući prezentirano je izdavaštvo Međunarodnog centra za mir, u nekoliko stotina djela, iz svih oblasti stvaralaštva i Muzej mira i slobode međunarodnog centra za mir - saopćio je PR tim Sajma. 

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.