2.7.2022. 9:30
0
Sančanin: Monografija o Uglješi Kojadinoviću spoj lijepe priče i dokumenata
Monografija “Umoran od dodira-Uglješa Kojadinović, život i djelo“ autorice Branke Sančanin promovisana je u okviru Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine u Jajcu. Uglješa Kojadinović bio je pozorišni, televizijski i filmski glumac.A ovom monografijom je obilježena četrdeseta godišnjicu njegove smrti.

Monografija je  objavljeno na 447 stranica sa 270 fotografija i dokumenata, te je na taj način odata počast jednom od najznačajnijih glumaca s naših prostora, koji je preminuo 20. juna 1982. godine i sahranjen u rodnim Glamočanima kod Srbca.Ujedno ova monografija je kako je rečeno podsjetila one koji su ga zaboravili da je postojao i radio.

Autorica monografije “Umoran od dodira-Uglješa Kojadinović, život i djelo“ Branka Sančanin četiri godine provela je istražujući njegov rad.

- Moj odnos prema Uglješi Kojadinoviću bih mogla jednostavno da stavim u dvije riječi .To su fascinacija i opsesija. Onog trenutka kad sam se prihvatila pisanja  i rada zaista nisam bila svjesna u kakvu se avanturu upuštam - kazala je Sančanin.

Ona ističe da je problem bio nemogućnost  pristupa dokumentaciji o glumcu, te da je najviše dokumenata dobila od Uglješine sestre.

I pored nemogućnosti pristupa izvorima  to  ni u jednom trenutku nije, kako kaže, poljuljalo njenu volju.

-Ja sam pokušala njegov život i njegovo umjetničko stvaralaštvo, a nadam se da sam i uspjela u toj svoj misli i naumu, predstaviti na način koji bi bio nešto između lijepe priče i onoga što zahtjeva svaka umjetnička monografija a to je  i potkrepljenost  dokumentima- kazala je autorica monografije.

U knjizi su detalji glumčeve kratke, ali uspješne karijere tokom koje je ostvario uloge u filmovima i serijama kao što su “Velo misto”, “Prosjaci i sinovi” i druge, stojeći rame uz rame sa glumačkim velikanima poput Radeta Šerbedžije, Fabijana Šovagovića i Mustafe Nadarevića.

Prvi stalni angažman imao je u kazalištu Komediji, a nakon pet sezona, 1960. godine, prešao je u Hrvatsko narodno kazalište u kome je ostvario uloge u  predstavama poput: Molièrov Građanin plemić, Demoni Fjodora Dostojevskoga, Ranjena ptica Marijana Matkovića, a posebno se istaknuo kao Horacije u Šekspirovom Hamletu.

Pamti se po ulogama u mnogim filmovima, dramama i TV serijama (Licem u lice, Tri jablana, Kaja, ubit ću te!, Nepokoreni grad, Doktor Mladen, Mačak pod šljemom, Prosjaci i sinovi, Paviljon 6, Žutokosi, Zlostavljanje, Najljepše zvanje na svijetu, Oko, Debeli lad, Fiškal, U registraturi,Velo misto  i dr.).

Pred kraj života osnovao je vlastitu kazališnu trupu i širom  Jugoslavije igrao Davida Štrpca, u predstavi po čuvenom Kočićevom „Jazavcu pred sudom“.

 Uglješa Kojadinović  rođen je 1936. u Glamočanima , općina Srbac . Umro je u Bosanskoj Gradišci 1982. godine.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.