8.7.2022. 22:16
0
Petković Liker: Ako smo iskreni prema sebi, temi i pozorištu, a najviše publici, onda je sve moguće
Rediteljica iz Zagreba Marina Petković Liker odlukom stručnog žirija Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine dobitnica je nagrade za režiju predstave "Kroz proces 10.6.93" Hrvatskog narodnog kazališta iz Mostara.

"Kroz proces 10.6.93" je autorski projekat Marine Petković Liker  koji je na ovogodišnjim Pozorišnim igrama osvojio i nagradu kao najbolja predstava u cjelini, dok je ansamblu Hrvatskog narodnog kazališta Mostar pripala nagrada za kolektivnu glumačku igru.

Govoreći kako je uspjela da izbjegne da njena predstava slizne u poetiku, pamfet i da gledalac nakon svega ostaje svjesten prije svega boli roditeja koji su izgubili djecu, Marina Petković Liker je za Fenu kazala da je to bilo je izazovno i delikatno.

- Rad na predstavi trajao je dugo i za sve nas je bio jako intenzivan i u emotivnom i u energetskom i u fizičkom smislu, ali imali smo osjećaj da je važno da ga radimo i to nam je davalo snagu. Također, bavili smo se primarno kazališnim jezikom i kroz njega rastvarali temu, to nam je iz dana u dan davalo novu inspiraciju i užitak stvaranja - kazala je Petković Liker.

Ona je istakla da se dugo bavi  sličnim temama te da  koristi specifičnu tehniku u radu s glumcima tako da je cijela predstava oslonjena na njihovu igru i prisustvo.

- Čini mi se da je zbog toga i moguće postići tolike emocije, a ne skliznuti s puta. Ako smo iskreni prema sebi, prema temi i prema kazalištu, a najviše prema publici, onda je sve moguće. Osobno mi nagrade puno znače, one su važno priznanje i poticaj za rad, ali i obaveza za daljnje istraživanje u kazališnoj umjetnost - ocijenila je za Fenu rediteljica najbolje predstave ovogodišnjih pozorišnih igara Bosne i Hercegovine Marina Petković Liker.

Marina Petković Liker je  pozorišna autorica, redateljica, fonetičarka i komparatistica književnosti. Bavi se umjetničkim i naučnim  istraživanjima u području pozorišta, ženskog principa unutar teorije i prakse, glasa i govora, izvedbene pedagogije,…

Docentica je na Odsjeku glume na Akademiji dramske umjetnosti i vanjska suradnica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu na diplomskom studiju te na Poslijediplomskom stručnom studiju dramske pedagogije.

Režirala je 30-ak predstava, uglavnom autorskog i istraživačkog karaktera, na nezavisnoj i institucionalnoj sceni.

(FENA/A. Balićevac)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.