10.8.2022. 12:15
0
Večeras 'Romska bajka' u Jablanici
Mostarski teatar mladih (eMTeeM) izvest će večeras u 20.30 sati u Jablanici sedmu izvedbu predstave "Romska bajka".

Predstava se igra na platou Muzeja Bitke za ranjenike u okviru Jablaničkog ljeta 2022., a istovremeno je početak realizacije projekta "Teatrom protiv predrasuda" što ga Mostarski teatar mladih realizira uz podršku "Pro budućnosti".

Predstava je nastala na osnovu dramatizacije romskih legendi koju je uradila Ljubica Ostojić.

U predstavi igraju: Sara Kljajić, Emana Tabaković, Almedina Mukabel, Dino Gluhović, Haris Pašić, Teo Sandžaktar i Adnan Bratić, a predstavu je režirao Sead Đulić.

Kroz svijet legendi predstava otkriva nepoznatu kulturu Roma i ruši brojne predrasude prema njima, ukorijenjene u našem društvu. Cilj ove predstave je upoznati, prije svega mlade ljude, s kulturom, običajima, porijeklom i slično najbrojnije nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini i time doprinijeti njihovom boljem razumijevanju. Predstava istovremeno razotkriva i naše neznanje i nepoznavanje ljudi koji žive tu, oko nas, što u suštini jeste izvor predrasuda i stvaranja stereotipa koje kao mit prenosimo s generacije na generaciju. Predstava to razotkriva i poučava nas o bogatoj tradiciji i kulturi Roma, podsjećaju iz eMTeeMa. 



(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.