9.9.2022. 21:05
0
Peti AJB DOC festival donosi filmove vrhunske produkcije, povezuje ih mir i vjera u bolje sutra
Peto izdanje Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) otvara, večeras u Sarajevu, projekcija filma "Instagram porodica" autorice Susanne Regine Meures, koji donosi priču o tamnoj strani života mladih influensera.

AJB DOC Film Festival u kina donosi pažljivo odabrane dokumentarne filmove vrhunske produkcije o aktuelnim društvenim temama.

Direktor AJB DOC Film festivala Edhem Fočo nada se da će publika uživati jer ih očekuje dosta dobrih filmova.

Kako je kazao novinarima prije početka, nastoje da Festival nema previše filmova, a trude se izabrati najbolje među najboljima. Dodaje da je u takmičarskoj selekciji 12 filmova, a iz ranijeg iskustva kaže da filmovi budu dobro primljeni kod publike.

Producentica Festivala Nejra Kozarić ističe brzinu kojom je ‘rastao’ taj festival, za pet godina. Kaže da im je, u pripremi Festivala, pomagalo 30 volontera dok festivalski tim čini desetak ljudi.

Članicu međunarodnog žirija u takmičarskom programu tog festivala Aidu Begić raduje, prije svega, gledanje filmova i druženje sa kolegama, ostalim članovima žirija.

- Nadam se da će biti kreativno i zabavno. Radujem se ovom iskustvu - kazala je. Generalno za taj festival kaže da je važan, od samog početka, te da mada još mlad Festival već ima renome i svoju publike. Dobro je, kaže, da publika u kinima ima priliku pogledati dokumentarni film.

I direktor Al Jazeere Dokumentary Channela Ahmed Mahfouz misli da je to značajan festival u ovoj regiji, a u ovoj godini to će postati bitno dešavanje širom svijeta zbog svog doprinosa dokumentarnom filmu. Filmovi sa tog festivala prikazivat će se, kazao je, u kinima širom svijeta.

Peti AJB DOC donosi 25 dokumentarnih filmova vrhunske produkcije o aktuelnim društvenim temama. Sva ostvarenja, koja će biti prikazana u četiri selekcije (Takmičarskoj, AJB Prikazuje, Last Minute Cinema i Smart DOC) povezuju mir i vjera u bolje sutra.

Stoga je vodilja ovogodišnjeg izdanja bijela golubica, univerzalni simbol mira i dobrote, čije grafičko predstavljanje uzleta i kretanja prema gore simbolično formira broj pet.
Kako je planirano, u periodu od 10. do 12. septembra, u saradnji s Al Jazeera Media Institutom, bit će održan trening "Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom" pod vodstvom videonovinara Farisa Bajrića.

U okviru petog izdanja AJB DOC Film Festivala, a pod pokroviteljstvom Info Centra Evropske unije u Bosni i Hercegovini, 12. septembra bit će održan masterclass "Važnost pričanja priča" Galeba Nikačevića - novinara, voditelja i kreatora regionalno popularnog Agelast podcasta.

Drugi film koji će večeras biti prikazan je "Muzej revolucije" Srđana Keče, kojim će biti otvorena netakmičarska selekcija Last Minuta Cinema. 



(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.