21.10.2022. 20:45
0
U Collegium artisticumu otvorena izložba 'Žena ženi: Gerthi Deutsch i Inge Morath'
Izložba fotografija “Žena ženi: Gerthi Deutsch i Inge Morath”, koju je pripremio austrijski fotograf Kurt Kaindl/Fotohos Salzburg otvorena je večeras u Collegium artisticumu u Sarajevu.

Na izložbi u vizualni dijalog stupaju dvije fotografkinje koje su se ranih 1950-tih godina kratko susrele. Obje su se morale afirmirati u profesiji kojom su dominirali muškarci, a u to su vrijeme radile za najvažnije vizualne medije svog vremena.

Direktorica Austrijskog kulturnog foruma Sabine Kernthaller je pojasnila da su ideju za projekt izvorno razvili Brigitte Bluml-Kaindl i Kaindl, kao i Austrijski kulturni forum u Kijevu. Premijera je bila u septembru 2021. godine u galeriji Dymchuk u Kijevu. 

- Zato smo odlučili dodati fotografiju nasmijanih žena na otvorenju galerije u Kijevu kako bismo poslali simboličan znak solidarnosti prema njima, Ukrajini i njezinom narodu, pozivajući se na naslov izložbe posebno ženama, koje moraju izdržati strahote rata – kazala je Kernthaller. 
 
Izloženo je 48 fotografija koje su dvije izvrsne fotografkinje Inge Morat i Gertrude Deutsch predstavile svojevrsnim vizualnim dijalogom, preslikavanjem zajedničkih crta u svojim fotografijama. 
 
- Zajednička nit dubokog ženskog pristupa fotografiji i pripadajuće umjetničke usklađenosti unutar nje, možda se ne bi mogla naslutiti bez pažljivog odabira fotografija od strane kustosa. Tako je stvoren dijalog koji premošćuje vrijeme i generacije – istakla je Kernthaller. 
 
Jedinstvena izložba “Žena ženi” otvorena je u saradnji sa Ceollegium Artisticumom, KUMA Internationalu, te Austrijskom kulturnom forumu.   

Izložba će biti otvorena do 4. oktobra.



(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.