4.11.2022. 18:42
0
U Sarajevu otvorena izložba fotografija 'Yves Saint - Laurent
Ekskluzivna izložba fotografija Pierrea i Alexandre Boulat: Yves Saint - Laurent otvorena je večeras u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, u partnerstvu Francuske ambasade, Francuskog Instituta u BiH i VII Academy Sarajevo.

Izloženi su radovi kojim su francuski fotografi Pierre Boulat i njegova kćerka, Alexandra Boulat dokumentovali rad Yves Saint-Laurenta tokom više decenija, a poslije njihove smrti ostao je neprocjenjivo vrijedan arhiv čiji dio donosi uvid u procese stvaranja visoke svjetske mode.

Ambasadorica Francuske u BiH Christine Toudic izjavila je na otvaranju da su željeli donijeti u Sarajevo dašak francuske slobode i duha, a upravo je Yves Saint-Laurent vječni simbol tog duha.

Istakla je da voli Yves Saint-Laurenta jer je na neki način oslobodio žene i bio među prvim feministima unijevši malo muške garderobe u žensku, te ih naveo da nose odjevne komade koji su malo manje stilizovani.

Direktor VII Akademije Ziyah Gafić rekao je da je za njih izložba važna jer predstavlja omaž njihovoj kolegici Alexandri Boulat koja je bila jedna od ključnih osoba u stvaranju te fotografske agencije, i koja nas je prerano napustila. 

Predstavljene su fotografije koje bilježe najuzbudljivije dijelove rada u sklopu karijere francuskog modnog kreatora i kostimografa koji je sa 19 godina počeo raditi za Christiana Diora, a već pet godina kasnije utemeljio svjetski poznatu modnu kuću - Yves Saint-Laurent.

Izložba u Sarajevu ostaje najmenje mjesec dana, a po zatvaranju će biti postavljena i u drugim gradovima širom BiH.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.