13.11.2022. 13:25
0
U Muzeju književnosti BiH izložba 'Obećano ostrvo', neobjavljeni rukopisi Tina Ujevića
Izložba „Obećano ostrvo“, na kojoj su prvi put predstavljeni neobjavljeni rukopisi i naliv-pero Tina Ujevića iz perioda njegovog života u Sarajevu, otvorena je sinoć u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Autor izložbe je Domagoj Margetić, direktor Antimuzeja u kojem se, između ostalih, čuva i zbirka Tina Ujevića, a koje je sakupio i sačuvao umjetnik i vizionar Vladimir Dodig Trokut.

- Kad čitate ove stihove koje je Tin pisao u Sarajevu ne možete, a da se ne zaljubite u grad u kojima su nastali. Kad pročitate pripovijetke o životu pojedinih sarajevskih obitelji, ne možete a da se ne zapitate da li su stvarno postojali. Kad je živio u Sarajevu o Tinu Ujeviću su zagrebački mediji pisali kao o „boemu sa Miljacke“. Svi smo mi, izložbom, tog boema sa Miljacke vratili u njegov grad - kazao je Margetić.

Izložbu je otvorila direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine Šejla Šehabović koja je pročitala Ujevićevu neobjavljenu pjesmu „Noem“ iz koje je iskorištena sintagma „obećano ostrvo“ za naziv izložbe.  

- Bilo bi nam drago da ova izložba gostuje i u drugim gradovima, ali činjenica je da je najvažnija za Sarajevo. Rukopise smo namjerno pojedinačno izložili da bismo poklonili dužnu pažnju onome što je Tin Ujević uradio za naš jezik i za književnost našeg zajedničkog jezika. Iz te ljubavi i tog obećanja nastala je ova izložba  - kazala je Šehabović.

Dodala je da se na izložbi, osim eksponata koji su u vlasništvu Antimuzeja, mogu pogledati i oni koji se čuvaju u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

- Čuvamo neveliku, ali dragocjenu zbirku posvećenu Tinu Ujeviću. Uglavnom se radi o njegovoj prepisci što su je prijatelji, znajući za njegov boemski život, prikupili bez njegova znanja i predali Muzeju - istaknula je Šehabović.

Dizajn izložbe radio je Almir Atlić, a tehničku postavku Miralem Dizdarević.

- Na otvorenju je nastupio orkestar Bentbaša Akademskog kulturnog centra Univerziteta u Sarajevu „Seljo“, koji su izveli popularne numere iz poznatih filmova - saopćeno je iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine. 

Izložba je otvorena do 23. novembra.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.