16.2.2023. 19:04
0
Izložba sarajevske umjetnice Hane Pašić u galeriji “Novi hram”
U srijedu, 15. februara, 2023. godine u galeriji Novi Hram, otvorena je samostalna izložba sarajevske umjetnice Hane Pašić, pod nazivom “Sublimacija antropomorfnog”.

Izložba je realizovana u okviru 39. Internacionalnog art festivala Sarajevska zima i u partnerstvu sa Jevrejskim kulturno-prosvjetnim i humanitarnim društvom “La Benevolencija”. Ovogodišnji Internacionalni art festival Sarajevska zima se održava pod motom “Alea Iacta Est”.

Prva samostalna izložba mlade umjetnice Hane Pašić inspirisana je tematikom koja potiče iz teologije. Naime, putem medija fotografije i fotomanipulacije, autorica, u savremenom kontekstu, na sebi svojstven način, problematizira sedam smrtnih grijeha i sedam svetih vrlina, apstrahujući razlike između dobrih i loših djela, grijeha i vrline, istovremeno upućujući na moć ljudske podsvijesti pri pravljenju izbora. Preuzeta znanja iz istraživanja monoteizma, kosmosa, mitova i legendi, umjetnica sklapa u jedinstvenu izložbu radova koju predstavlja kao svojevrsnu ikonografiju 21. stoljeća.

Hana Pašić rođena je 1995. godine, u Sarajevu. Nakon završene Srednje škole primijenjenih umjetnosti, u Sarajevu upisuje Akademiju likovnih umjetnosti, odsjek za grafički dizajn, gdje i diplomira, 2021. godine, u oblasti fotografije. Živi i djeluje u Sarajevu kao slobodni grafički dizajner, foto retušer i fotograf.

Izložba “Sublimacija antropomorfnog” će biti otvorena za posjetitelje do 25. februara 2023. godine.

(Erna H.) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.