5.6.2023. 13:39
0
Saradnja BKC-a KS i Kluba ljubitelja sedme umjetnosti na očuvanju historije bh. kinematografije
FOTO: FENA
Direktor JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo Jasmin Duraković i predsjednica Udruženja "Klub ljubitelja sedme umjetnosti“ Sena Mujanović potpisali su danas Protokol o saradnji s ciljem očuvanja historije bosanskohercegovačke kinematografije.

Te dvije institucije kulture, potpisanim Protokolom o saradnji, namjeravaju pokrenuti aktivnosti u oblasti filmske kulture i umjetnosti. Projekti BKC-a će biti realizirani i u Kinu "Bosna".

- Ovo je jedan od prioriteta kulturne politike u gradu Sarajevu, Kantonu Sarajevu i Bosni i Hercegovini. To je tradicija naše kinematografije, filmske kulture. Zato je bitno da i Kinoteka BiH, Ljetno kino i kino 'Bosna' zadrže djelatnost kojom su se oduvijek bavili – kazao je Duraković u izjavi za Fenu.

On je pojasnio da je BKC pravni sljedbenik dijela kompleksa Ljetnjeg kina, kina "Bosna“ i Kinoteke BiH, koji se obnavljaju uz podršku Općine Centar, a čitav kompleks je dio bh. kinematografije.

Naime, kultno kino u Sarajevu "1. Maj“, koje je danas nosi naziv "Bosna“, najstarije je kino u BiH. Tu je prikazan i prvi film "Major Bauk“ režisera Nikole Popoviča 1951. godine.

Predsjednica Udruženja "Klub ljubitelja sedme umjetnosti“ Sena Mujanović, dugogodišnji borac za opstanak kina "Bosna“, izrazila je zadovoljstvo potpisanim Protokolom o saradnji. Zajednički projekti koje će raditi oživjet će prostor, ne samo filmovima, nego i ljubiteljima filma.

Istakla je da kino "Bosna“ čuva historiju bh. kinematografije, a u malom, autentičnom kinu, muzeju sa retro izgledom, čuva se dah prošlosti slavnih glumaca, režisera, muzičara, književnika, pjesnika, pjevača Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Uskoro će kino Bosna biti osposobljen za projekcije filmova, a prva premijera dokumentarnog filma o Nisvetu Džanki u produkciji Fist, bit će u julu u okviru festivala "Baščaršijske noći“.

(Fena/Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.