23.7.2024. 10:35
0
Maestro Safet Zec Gradu Sarajevu poklanja djela 'Bentbaša' i 'Velika bijela kuća'
Gradsko vijeće Sarajeva danas će na sjednici, nakon razmatranja, donijeti odluku o davanju saglasnosti na ugovor o poklonu Gradu Sarajevu dva umjetnička djela akademskog slikara Safeta Zeca i to "Bentbaša" i "Velika bijela kuća".

Procijenjena vrijednost tih umjetničkih djela je oko 25.000 KM.

Fondacija "Ivanka i Safet Zec" je uz saglasnost akademskog slikara Safeta Zeca izrazila želju da Gradu Sarajevu pokloni, odnosno ustupi na trajno korištenje dva umjetnička djela.

Djelo "Bentbaša" je bakropis, suha igla. Bentbaša je jedan od omiljenih slikarskih motiva i posebno drag dio Sarajeva koji se nalazi na istočnom ulazu u grad. Procijenjena vrijednost djela je 10.000 KM, a otisak bakropisa je 100x130.

Drugo djelo "Velika bijela kuća" je rađeno u tehnici acquatinta, puntaseca. Velika bijela kuća je nekada bila dio naselja Bistrik na kojem je odrastao Zec. Na žalost, kuća je srušena, a sjećanje na nju je u maestrovim djelima. Vrijednost djela je 15.000 KM, a otisak dimenzija je 100x130.

Vijećnici će nakon razmatranja dati saglasnost na tekst ugovora o poklonu, a gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je ovlaštena za zaključivenje ugovora.

Također će Vijećnici razmatrati i donošenje Odluke o davanju saglasnosti gradonačelnici Grada Sarajeva za potpisivanje Sporazuma o donaciji statute "Valter", koju donira Kineska fondacija za mir i razvoj.

Brončana statua Vladimir Perić Valter visine je 70 cm i rad je priznatih kineskih kipara.

Ugovor o donaciji potpisat će gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i generalni sekretar Kineske fondacije za mir i razvoj Xu Jianguo.

Još nije određena lokacija na kojoj će, kako je najavljeno, u oktobru statua biti postavljena.

Kultni film "Valter brani Sarajevo" autora Hajrudina Šibe Krvavca u Kini je prikazivan od 1978. godine više od 11 milijardi puta i dio je školskog programa.

SAFET ZEC
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.