19.7.2016. 9:50
0
Podignuta optužnica protiv bivšeg šefa računovodstva Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu
Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv Rijada Arifovića, bivšeg šefa računovodstva Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu. Tužilaštvo Kantona Sarajevo tereti ga za više krivičnih djela i to: zloupotreba položaja ili ovlaštenja, porezna utaja i krivotvorenje službene isprave.

Tužilaštvo Arifovića tereti da je u periodu od 2002. do 2013. godine zloupotrebom položaja i krivotvorenjem službene isprave sebi i Agenciji “Sumiko” čiji je vlasnik, pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od 902.264,30 KM. Za taj iznos je oštetio Farmaceutski fakultet u Sarajevu, prenosi novinska agencija Patria.

Istovremeno, tereti se da je izbjegao plaćanje poreza za Farmaceutski fakultet u iznosu većem od 4,5 miliona KM.  Za isti iznos oštetio je budžet Kantona Sarajevo i Federacije.

Optužnica je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje.

Kiminal na ovoj uglednoj državnoj visokoškolskoj ustanovi počeo se otkrivati nakon što je dekanesa Davorka Završnik 2013. godine zatražila da Tužilaštvo u Sarajevu ispita ko je Fakultet zavio u milionske dugove, nastale u periodu od 2002. do 2012. godine.

Najveći dugovi su nastali zbog neplaćanja doprinosa i poreza uposlenicima, ali je i stotine drugih nepoznanica oko nestanka novca Fakulteta.

Sumja se da je novac izvlačen i prilikom obnove zgrade Fakulteta.

U kriminalne radnje upletena je i jedna od stranih banaka koja ima poslovnice u BiH, čiji su djelatnici nezakonito isplaćivali novac sa računa Fakulteta i prebacivali ga na račun druge firme.

Novinska agencija Patria u posjedu je uplatnice iz koje se vidi da je u jednom danu sa računa Fakulteta skinuto blizu 20.000 KM, ali da nalog za isplatu nije uopće izdao Fakultet, već sarajevska računovodstvena agencija „Sumiko“, vlasnika Rijada Arifovića.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.