14.10.2017. 10:15
0
Uvažena žalba Tužilaštva BiH: Ukinuta oslobađajuća presuda Osmanu Abdulazizu Kekiću
Oslobađajuća presuda Osmanu Abdulazizu Kekiću ukinuta je po žalbi Tužilaštva BiH. Kako je sapćeno iz Tužilaštva BiH, informirani su da je ukinuta prvostepena presuda kojom je optuženi Osman Abdulaziz Kekić oslobođen od optužbe da je učinio krivično djelo Protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz člana 162b stav 2. KZ-a BiH.

Naime, uvažena je žalba Tužilaštva BiH i određeno održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem Suda BiH.

Tužilaštvo BiH do danas je optužilo oko 20 osoba, za krivična djela u vezi sa terorističkim aktivnostima i učestvovanjem državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka.

Sve pravomoćne presude u navedenim predmetima su bile osuđujuće, a počinioci su osuđeni na zatvorske kazne u ukupnom trajanju od oko 50 godina.

Podsjećamo, Sud BiH je početkom juna oslobodio Osmana Abdulaziza Kekića krivice za pridruživanje stranim paravojnim formacijama i ratovanje na području Sirije.

Njemu se na teret stavljalo da je 20. marta 2015. godine, s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji, napustio BiH u vozilu “Citroën” preko graničnog prelaza Orašje sa porodicom Senada Grabusa, odakle je otišao prvo u Tursku, a zatim neutvrđenog dana u Siriju, gdje se priključio jedinici “Anwar al-Awlaki” koja djeluje pri Islamskoj državi i gdje je ostao do oktobra 2015. godine.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Mirsad Strika rekao je da Državno tužilaštvo nije van razumne sumnje dokazalo Kekićevu krivnju.

- Ključno pitanje bilo je da li je optuženi bio pripadnik strane formacije u Siriji i to Tužilaštvo BiH nije uspjelo dokazati. Samo na iskazu jednog svjedoka, koji nije potkrijepljen drugim iskazim ili materijalnim dokazima, ne može se zasnovati osuđujuća presuda - kazao je Strika.

Prema Strikinim riječima, svjedok povratnik iz Sirije nije govorio o nesporednim saznanjima već o onom što mu je pričao optuženi.

Ovo je bila prva oslobađajuća presuda za ratovanje na području Sirije pred Državnim sudom.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.