25.1.2018. 12:24
7
Ovo su imena uhapšenih jučer u Sarajevu: Uhapšen Sanel Đalić, vlasnik teretane "300" na Čengić Vili, među uhapšenima i Ramiz Duraković, direktor Lokoma
Pripadnici MUP-a KS jučer su, po nalogu Tužilaštva KS, izveli veliku akciju kodnog naziva "Zadruga" u kojoj su pretresli više od 30 objekata.

U akciji su još učestvovali i pripadnici SIPA-e i OSA-e, te inspektori Porezne uprave FBiH. Uhapšeno je nekoliko osoba, a uhapšenima se na teret stavljaju krivična djela organiziranog kriminala, pranja novca i zloupotrebe položaja.

Tokom jučerašnje akcije privedeno je 15 osoba, a dvije osobe su nakon saslušanja puštene na slobodu. Trinaest uhapšenih osoba će biti predato Tužilaštvu KS nakon kriminalističke obrade.

U jučerašnjoj akciji privedene su sljedeće osobe:

Sanel Đalić, vlasnik fitness kluba "300" na Čengić Vili, i njegova supruga Enisa,
Ramiz Duraković, direktor JP Lokom,
Milam Bralović, direktor vlasnik firme "Mibral",
Hadis Kustura, direktor firme "MHS",  i uposlenik firme Ali Kadrić,
Nihad Bilić, direktor firme "Best&Time", 
Igor Mišić, direktor Salona bankarske opreme, 
Saliha Dervišević, direktor firme "ELMAX-INŽENJERING", 
Adnan Karahasan, osnivač i direktor firme "Simp company".
Uhapšeni su još: Husein Borišić, Senad Biberović, Hasan Lojo, Amela Lojo i Haris Odobašić. Nakon saslušanja pušteni su Amela Lojo i Haris Odobašić. 


Osumnjičeni Enisa i Sanel Đalić, inače vlasnici Agencije za posredovanje pri zapošljavanju "Eslider" i "Leading", terete se da su od 2010. do 2018. godine organizirali kriminalnu grupu koja je sklapanjem fiktivnih ugovora o zaposlenju redovnih studenata i đaka, "oprala" više desetina miliona maraka.   

U toku jučerašnjeg dana izvršeni su pretresi na 14 lokacija na području KS i to 12 prostorija pravnih lica, pet stanova, šest automobila i 19 osoba.  

Izuzeta je obimna dokumentacija koja će poslužiti u daljem krivičnom postupku. Inače, Tužilaštvo KS je u ovom predmetu istražne radnje provodilo u koordinaciji sa MUP-om KS, finansijsko-obavještajnim Odjelom Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), inspektorima Porezne uprave FBiH, pri čemu je asistenciju pružila i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH. 

Među 12 uhapšenih u jučerašnjoj akciji "Zadruga" je i Ramiz Duraković, direktor "Lokoma", javnog preduzeća koje se bavi zaštitom i održavanjem objekata u Novom Gradu, te u okviru poslovanja posjeduje Higijenski servis koji se bavi smještanjem pasa u skloništima. Duraković je na poziciju direktora "Lokoma" imenovan 2015. godine. 

Iz MUP-a KS smo dobili sljedeće saopćenje:

"Dana 24.01.2018. godine, policijski službenici Sektora kriminalističke policije, Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, postupajući po naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu, a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, preduzimali su mjere i radnje na dokumentovanju krivičnih djela iz člana 342. KZ FBiH (Organizovani kriminal), u vezi sa krivičnim djelima iz člana 383. istog zakona (Zloupotreba položaja ili ovlaštenja) i člana 272. (Pranje novca).

U toku jučerašnjeg dana izvršeni su pretresi na 14 lokacija na području Kantona Sarajevo, te je tom prilikom izvršeno pretresanje 12 prostorija pravnih lica, pet stambenih objekata, šest putničkih motornih vozila i 19 osoba.

Naime, istog dana, u prostorijama MUP-a Kantona Sarajevo lišeni su slobode: Đ.S., rođen 1978. godine, Đ.E., rođena 1971. godine, L.H., rođen 1955. godine, B.H., rođen 1959. godine, K.A., rođen 1979. godine, D.S., rođena 1960. godine, B.S., rođen 1976. godine, M.I., rođen 1987. godine, B.N., rođen 1980. godine, K.H., rođen 1978. godine, K.A., rođen 1977. godine, D.R., rođen 1964. godine, B.M., rođen 1947. godine, L.A., rođena 1983. godine i O.H., rođen 1983. godine, svi nastanjeni u Sarajevu.

Nakon završene kriminalističke obrade, prvih trinaest osoba lišenih slobode će dana 25.01.2018. godine, uz izveštaj biti predati u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu, dok su L.A. i O.H. nakon kriminalističke obrade, otpušteni iz službenih prostorija"
, stoji u saopćenju MUP-a KS.

Kao što smo naglasili, priveden je i Nemanja Divčić. Prema pisanju Avaza, izvor blizak istrazi otkrio je da je Divčić imao zadatak da preko studentskih servisa pronađe i sakuplja informacije o studentima koji su trebali da se zaposle preko spornih firmi.

Uhapšeni su tokom jučerašnjeg dana sprovedeni u prostorije MUP-a KS, a osumnjičeni su satima saslušavani.

7
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.