27.3.2018. 16:39
4
Oglasio se Filip Ćulum, kojeg na Facebooku optužuju za ubistvo Davida Dragičevića: Moja majka noćima ne spava, pola grada se diglo na noge i tvrdi da je njen sin ubica
Građani Banja Luke okupili su se jučer i sinoć na Trgu Krajine u tom gradu gdje su palili svijeće za preminulog 21-godišnjeg Davida Dragičevića iz Banja Luke, a čije je tijelo prije tri dana pronađeno u rijeci Vrbas.

Mirnom okupljanju pod nazivom "Stop nekažnjenim ubistvima u Banjaluci - Pravda za Davida" prisustvovalo je više stotina sugrađana, rodbine i prijatelja nastradalog Davida Dragičevića.  Davidov otac, Davor Dragičević, rekao je tokom okupljanja da je riječ o zločinu, da nikoga ne okrivljuje, ali da želi istinu i pravdu. 

"Neću se smiriti dok se krivci ne pronađu i dok pravda ne bude zadovoljena. Dijete je ubijeno i dobićete sve informacije", poručio je Dragičević kroz suze.

Davidova majka, Suzana Radanović, rekla je da "krivci za smrt njenog sina neće imati mira" i da će objavljivati sve što zna o njima. Ona tvrdi da njen sin nije skočio u rijeku da se ubije, te da nije urađen uviđaj pljačke kuće za koju je policija rekla da ju je opljačkao David u noći kada je nestao. 

Načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet u MUP-u RS-a, Darko Ilić, rekao je ranije jučer da se David Dragičević kobne noći kada je nestao potukao sa tri lica, obišao više ugostiteljskih objekata i pekaru, nakon čega je opljačkao jednu kuću, te da se pretpostavlja da je sa mosta skočio u rijeku Crkvenu koja ga je odnijela do ušća u Vrbas. Prijatelji, porodica i poznanici su istakli kako su navodi iz MUP-a RS-a sramotni i kako nemaju veze sa pravom istinom.

Patolog u Zavodu za sudsku medicinu RS-a, Željko Karan, rekao je da je obdukcija potvrdila da je smrt nastupila utapanjem, ali da su od nastradalog Davida Dragičevića uzeti uzorci krvi i urina u slučaju da dođe do dodatnih istraživanja.  On je naveo da su nakon vađenja iz vode, na tijelu Dragičevića bile vidljive tjelesne povrede u vidu podliva, koji su mogli nastati prije utapanja u kontaktu i tuči sa jednim ili više lica. 

Predsjednik manjeg bh. entiteta, Milorad Dodik, i ministar unutrašnjih poslova RS-a, Dragan Lukač, danas su se sastali kako bi razgovarali o smrti Davida Dragičevića. Dodik je od Lukača zatražio dodatnu ekspertizu Davidove smrti.

"Tražio sam od ministra unutrašnjih poslova da se uradi dodatna ekspertiza čitavog slučaja. Istraga nije završena i tražim da se što prije riješi taj slučaj. Žao mi je što neki pokušavaju da uvuku politiku u sve to i što dobija drugu konotaciju", rekao je danas Milorad Dodik, prenose Nezavisne novine.

Dragan Lukač danas je posjetio kuću pokojnog Davida Dragičevića, te razgovarao s njegovim ocem Davorom Dragičevićem. Prema pisanju Nezavisnih novina, Lukač je ocu pokojnog Davida poručio kako će dati sve od sebe da ovaj slučaj bude riješen.

Porodicu Dragičević danas je posjetio i Milorad Dodik, koji je nakon što je posjetio Davora Dragičevića poručio da će biti izvršena još jedna obdukcija tijela njegovog sina.

Filip Ćulum, Banjalučanin koji se na društvenim mrežama dovodi u vezu sa smrću Davida Dragičevića, negira bilo kakvu umiješanost u ubistvo 21-godišnjeg mladića iz Banja Luke.

Podsjećanja radi, tokom jučerašnjeg dana iz MUP-a RS-a su poručili da nisu istiniti navodi na određenim portalima i društvenim mrežama da je nećak direktora Policije RS-a, Darka Ćuluma, jedno od lica sa kojima je David Dragičević iz Banja Luke čije je tijelo pronađeno u Vrbasu imao fizički sukob u noći kada je nestao.

U saopćenju MUP-a RS-a se navodi da je na osnovu sprovedene istrage utvrđen identitet tri lica sa kojima je Dragičević imao fizički sukob u noći u kojoj je nestao, te da među njima nije bilo srodnika Darka Ćuluma, niti bilo kojeg funkcionera MUP-a RS-a. 

"Živim sa roditeljima koji nemaju veze sa policijom, graničnim prelazima i politikom, a posebno ne sa direktorom policije Darkom Ćulumom, čak su oboje nezaposleni. Prvi dan nakon nestanka Davida, pozvala me je policija, gdje sam proveo minimalno pet sati, te gdje sam pristao na poligraf, zato što se ne osjećam krivim za pokojnikov nestanak. Te večeri kad je David nestao ja sam bio na poslu, radio sam drugu smjenu, gdje kamere u lokalu mogu da potvrde. Kada sam završio posao, krenuo sam kući, dopunio račun na Laušu i sjeo u pekoteku da nešto pojedem. Naravno, kamere su sve snimile", rekao je Filip Ćulum za Nezavisne novine.

"Davida Dragičevića sam poznavao kao što poznajem još hiljadu drugih mladića sa Lauša, ali nisam nikada imao sa njim nikakav problem. Zamolio bih sve ljude da shvate da i ja isto imam majku koja već noćima ne spava, koja ništa ne može da uradi dok se pola grada diglo na noge da je njen sin ubica, a ustvari ja sam samo momak koji se to veče sasvim slučajno našao u poruci pokojnika", rekao je Filip Ćulum za Nezavisne novine.

Predsjednik Odbora za bezbjednost u NSRS, Milanko Mihajilica, rekao je danas da je ovo skupštinsko tijelo uputilo zahtjev ministru Draganu Lukaču za dostavljanje zvanične informacije o rezultatima istrage u vezi sa smrću mladog Davida Dragičevića, prenose Nezavisne novine.

Mihajilica je rekao novinarima da Odbor traži informaciju sutra do 12:00 sati, te da je zahtjev poslat zbog toga što roditelji Davida Dragičevića i dio javnosti izražavaju određene sumnje u vezi sa rezultatima istrage MUP-a RS-a i pojedinim medijskim izvještajima, koji su, kako je rekao, bili manipulativni i nemoralni.

Dragan Lukač je danas novinarima u Banjoj Luci rekao da se danas očekuje toksikološki nalaz Zavoda za sudsku medicinu RS-a Davidove krvi i urina, koji će pokazati u kakvom stanju je bio kada je stradao.

"Pretpostavka je na koji način je došlo do Davidove smrti, ali je činjenica da je njegova smrt nastupila utapanjem i da nije na sebi imao povrede opasne po život. Sve ostale špekulacije i stvaranje zavjera da se u Banjoj Luci ubijaju djeca na različite načine i da se to prikriva su morbidne. Ukoliko u MUP-u RS-a postoji bilo ko ko želi da prikrije ubistvo, on ne zaslužuje da nosi uniformu MUP-a RS-a i treba da bude u zatvoru. Takve špekulacije su pokušaj da se stavi teret na MUP i one su nerealne. MUP RS-a će svoj posao raditi profesionalno i u svakom trenutku, a, ako utvrdimo da bilo ko nešto prikriva, uhapsit ćemo ga i procesuirati. Nama takvi ne trebaju", rekao je danas Lukač.

"Razumijem bol roditelja i da oni ne mogu prihvatiti sve činjenice koje su se desile i da je njihov sin možda bio u nekom krivičnom djelu, što i ne tvrdimo, ali je činjenica da su kod njega pronađeni predmeti iz krivičnog djela, a na koji način su dospjeli do njega, pokušat ćemo utvrditi. Napravili smo trasu njegovog kretanja prije nesretnog događaja na osnovu kamera i mjesta na kojima se pojavljivao i pokušat ćemo rekonstruirati njegovo kretanje prije smrti, saslušati sve osobe koje su s njim bile u kontaktu i ovaj slučaj u potpunosti rasvijetliti i nijedna činjenica neće biti sakrivena", poručio je prvi čovjek MUP-a RS-a.

Prijatelji i poznanici Davida Dragičevića su na društvenim mrežama također raspravljali oko rijeke Crkvene, koja protiče kroz Banja Luku, te su poručili da se radi gotovo o potoku u kojem je nemoguće da bilo ko izvrši samoubistvo.

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.