26.2.2019. 15:28
0
Ovako izgleda život među talibanima: Novinarkama CNN-a dozvoljeno da 36 sati budu među ekstremistima, ovo nisu mogle očekivati
Talibani su novinarkama CNN-a dozvolili pristup da bi pokazali da su sposobni za upravljanje zemljom. Prvo su ih odveli u kliniku u selu Pašma Kala, koju su 2006. godine izgradile Sjedinjene Američke Države.

Vlada Afganistana daje novac za plaće, ali talibani vode kliniku. Veliko iznenađenje je bilo prisustvo doktorica, što je u kontrastu sa situacijom iz 90-tih. One čak nisu ni prekrile lica. Po svjedočenju babice, kada su preuzeli kliniku, talibani nisu ništa mijenjali, prenosi "Kurir".
 
Mada postoji mogućnost da je sve namješteno, analitičari procjenjuju da se talibani sve više prilagođavaju razumnijim stavovima.  
To se vidjelo i sljedećeg dana, kada su posjetile lokalnu medresu koju opet, za razliku od 90-tih, sada posjećuju i djevojčice. Ipak, učitelj se nikada ne odvaja od svog kalašnjikova.

Većina djevojčica imala je između 8 i 10 godina, a neke su rekle novinarkama kako već znaju čitati. Ponosno su pokazale kako olovkom mogu napisati svoja imena. Jedna djevojčica spomenula je novinarkama kako želi, kada odraste, postati doktorica, a druga je ispričala kako joj je najdraži predmet matematika.

Novinarke su na kraju razgovarale s talibanskim guvernerom Mavlavijem Kaksarom, koji upravlja područjem Čimtal i koji je tokom razgovora imao AK-47 u krilu. Bilo im je naređeno da ne postavljaju pitanja o mirovnim pregovorima sa SAD, piše Kurir.

Kada su novinarke završile s intervjuom i izašle na ulicu s guvernerom, izbila je svađa. Nekim talibanima se nije sviđala ideja da se snimaju novinarke kako hodaju uz guvernera jer nije primjereno da se talibani fotografiraju sa ženama. Na kraju je pronađen kompromis, novinarke su šetale iza sagovornika!

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.