12.4.2019. 15:56
0
Kornelije Kordić godinama seksualno zlostavljao štićenice u Čitluku i Vionici: Vrebao djevojčice od 10 do 12 godina
Franjevac Kornelije Kordić godinama je seksualno zlostavljao maloljetne štićenice Doma za djecu bez roditeljskog staranja "Ivan Pavao II" u Čitluku i Vionici, tvrdi pet bivših štićenica doma, prenosi Novosti.

Prema iskazima djevojaka koje za "Novosti" prvi put javno iznose lična iskustva, zlostavljanje su doživljavale od 2001. do 2014. godine. Najviše je vrebao djevojčice u dobi od 10 do 12 godina, među kojima su bila i djeca s poteškoćama u razvoju, pišu "Novosti".

Istražujući priču, "Novosti" su saznali da su o svemu tome još prije devet godina pismeno obaviješteni biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić i Kordićev nadređeni franjevački provincijal Ivan Sesar, ali i Sveta stolica.

Iako su mjerodavne vlasti u Vatikanu 2010. i 2011. godine dobile izvještaje Perićeve biskupije, postupak protiv tog svećenika nikad nije pokrenut niti je do danas Kordić sankcioniran na bilo koji način.

Tokom istraživanja, koje je trajalo više od godinu, otkrili su da je krajem 2000. godine o događajima iz doma poslano anonimno pismo biskupu Periću.

Biskup je ove sedmice potvrdio tu informaciju, rekavši da nije imao ovlasti istraživati toga svećenika. Stoga je njegov Biskupski ordinarijat čak dva puta, 2010. i 2011. godine, obavijestio o pismu Svetu stolicu i fra Ivana Sesara, tadašnjeg provincijala Hercegovačke franjevačke provincije, koji je kao Kordićev nadređeni snosio odgovornost za pokretanje istrage.

U telefonskom razgovoru za "Novosti" Sesar, međutim, tvrdi da mu je Perić rekao ‘neke’ informacije u jednom usmenom razgovoru, ne sjeća se tačno koje, ali da mu, po njegovom sjećanju, pritužbu nikad nije fizički uručio.

Budući da se radilo o anonimnoj prijavi, kaže da ionako nije imao opravdanih razloga za pokretanje istrage.

Perićev Biskupski ordinarijat u dodatnom je očitovanju "Novostima" demantirao neke Sesarove tvrdnje, navodeći da su provincijalatu kojim je tada Sesar predsjedao ‘predali stvar u pisanom obliku’ i da od toga trenutka više ne snose nikakvu odgovornost.

Javio se opet, sada preko e-maila, i prozvani Sesar, kako bi rekao da kao tadašnji franjevački provincijal nije imao nikakve formalne ni neformalne veze s dječjim domom ili Kordićevim aktivnostima u njemu. Dodao je da je saslušao Kordića koji je zanijekao optužbe i da je o tome obavijestio biskupa Perića.

Priča je na koncu završila tako što je Vatikanu poslano izvješće s prijavom i Kordićevim iskazom. Niko od navedenih nije pritom obavijestio policiju, iako ih zakon Bosne i Hercegovine obavezuje na takvo postupanje. 

Tako je zataškan jedan od najvećih pedofilskih skandala u historiji Katoličke crkve na ovim prostorima. Iako je Vatikan bio upoznat s informacijama o teškim krivičnim djelima pripadnika klera, od tamo nije bilo nikakve reakcije, ni unutar Crkve ni prema policiji ili Tužilaštvu BiH.

Fra Kornelije Kordić je nastavio nesmetano odrađivati svećeničke dužnosti, pa tako i službovati za oltarom u čitlučkoj crkvi Krista Kralja, gdje su ga zatekli prošle nedjelje.

Nakon izostanka reakcije Katoličke crkve na anonimnu prijavu protiv njega, ovaj je franjevac, prema tvrdnjama sagovornica "Novosti", nastavio bludničiti nad maloljetnicama bez roditelja. Do današnjeg dana redovno posjećuje Dom za djecu ‘Ivan Pavao II’.

Od njegovog osnivanja, Kordić je jedan od upravitelja, zajedno s časnom sestrom Kornelijom Kordić, inače njegovom rođenom sestrom. Kada su ga prošle nedjelje poslije mise suočili s detaljnim optužbama za napastvovanje djevojčica, 83-godišnji Kordić je sve negirao. Iako je pismo bilo anonimno, rekao je da pretpostavlja ko je pošiljateljica, opisujući je kao pohlepnu lažljivicu koja mu pakuje zato što joj nije dao finasijsku podršku koju je od njega tražila.

Sadržaj anonimne prijave, o čijim su dijelovima saznali od više upućenih osoba, u potpunosti odgovara svjedočenjima i onih djevojaka koje nemaju veze s pismom, ali su za "Novost"i odlučile progovoriti o događajima u domu u kojem su provele dio djetinjstva. U posljednjih godinu  razgovarali su s deset bivših štićenica te djevojaka koje su živjele u domu pripremajući se za poziv časnih sestara. Sve su redom, neovisno jedna o drugoj, potvrdile da je Kordić u brojnim prilikama dodirivao njih ili drugu djecu po intimnim dijelovima tijela.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.