9.8.2019. 15:41
1
"Policajac se morao baciti u kanal kako bi izbjegao da i njega ne pregaze. Učesnici saobraćajne nesreće su bili u vidno alkoholiziranom stanju"
Informacije o navodnom maltretiranju četvorice mladića iz RS-a od strane goraždanskih policajaca, a koje je novinarima dao otac jednog od mladića koji su učestvovali u nesreći, demantirao je Adem Laković, policijski komesar BPK.

Podsjećanja radi, događaj je prijavljen unutarnjoj kontroli, koja je pokrenula provjere, a isti se dogodio 3. augusta ove godine, kada je automobil u kojem su se nalazila četvorica mladića naišao na mjesto na kojem se ranije desila saobraćajna nezgoda i udario u vozilo koje je učestvovalo u nesreći, a potom i u automobil policijske patrole koja je radila uviđaj.

Otac suvozača u automobilu tvrdi da su mladići potom prošli policijsku torturu i da su ih udarali i vrijeđali policajci, zbog čega ih je prijavio unutarnjoj kontroli. Svoje navode potkrjepljuje audio snimkom sa mobitela, koji je ostao uključen nakon udesa, a on je istakao kako se "mobitel sam uključio nakon pada i počeo da snima razgovor".

"Učesnici saobraćajne nesreće bili su u vidno alkoholiziranom stanju i izazivanjem nove nezgode na magistralnoj cesti životno su ugrozili i naše policajce, koji su radili uviđaj. Dodatno su oštetili vozilo koje je ranije imalo nesreću, a potom naš službeni automobil. Policajac iz patrole morao se baciti u kanal pored ceste kako bi izbjegao da i njega ne pregaze".

"Naše policajce je spasila sreća, jer su prvo udarili u već oštećeno vozilo na cesti. I nakon svega, nakon što su prevezeni u bolnicu kako bi im se pružila pomoć, javni red i mir narušili su i tamo tako da sam iznenađen ovakvim izjavama u medijima. Učesnici nisu zadržavani u policiji već su pušteni uz izdate prekršajne naloge"
, rekao je komesar Laković za Dnevni Avaz.

Danas smo pokušali dobiti komentar iz MUP-a BPK o ovom događaju. U MUP-u nam je rečeno da je nova ministrica MUP-a, Nizama Rišljanin, na sastanku, a potom nam je rečeno da pozovemo ured policijskog komesara. Tamo nam je rečeno da je komesar Adem Laković na godišnjem odmoru, pa smo dobili komentar od Mirsada Kamenice, šefa Ureda policijskog komesara MUP-a BPK.

"Unutrašnja kontrola će srovesti unutrašnju istragu kada je u pitanju ovaj slučaj. Slučaj je prijavljen i vrši se unutrašnja istraga. Oni su podnijeli pritužbu unutrašnjoj kontroli. Uzet će se u obzir i snimci koji su se pojavili u medijima, to će odlužiti tužilaštvo da li mogu biti validni ili ne", rekao je danas za Source.ba portal Mirsad Kamenica.

Brojni korisnici društvenih mreža donekle opravdaju postupak goraždanskih policajaca, iako ima i jako mnogo komentara koji kažu da se jedan policijski službenik ne može ponašati na način da psuje na način kako se to čuje na snimku.

"Čitao sam i ja komentare na društvenim mrežama. Uglavnom, kontrola će uzeti sve dokaze, te će sprovesti unutrašnju istragu", rekao je kratko naš sagovornik.

Kamenicu smo upitali da nam detaljno pojasni šta se konkretno dogodilo u trenutku kada se spomenuta nesreća dogodila.

"Naša patrola je vršila uviđaj nesreće koja se ranije dogodila. Policijsko vozilo sa rotacijom je bilo na mjestu nesreće, a bio je i jedan policijski službenik koji je upozoravao ostale učesnike u saobraćaju da se radi o nesreći. Ovi momci su, potom, udarili u spomenuti automobil i onda je napravljen drugi uviđaj. Policajci su poduzeli radnje na licu mjesta, alkotestiranje na licu mjesta, davanje krvi u bolnici, kako bi se utvrdilo da su vozili pod dejstvom alkohola", rekao je za Source.ba portal Mirsad Kamenica, šef Ureda policijskog komesara MUP-a BPK.

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.