5.11.2019. 13:15
0
'Pijan k'o tena': Kakva kazna očekuje vozača autobusa koji je imao 3.31 promila alkohola u krvi?
Policijski službenici Uprave policije MUP-a Srednjobosanskog kantona tokomm proteklog vikenda uhapsili su vozača autobusa koji je vozio na relaciji Fojnica – Sarajevo, kojem je alkotestiranjem utvrđeno da je u krvi imao 3,31 promil alkohola.

Policijski službenici PS Fojnica u mjestu Alaupovka su izvršili alkotestiranje vozača autobusa J.G. rođen 1968. godine iz Sarajeva. On je odmah isključen iz saobraćaja, te lišen slobode.

Iz MUP-a SBŽ je priopćeno da kontinuirano provode pojačane aktivnosti koje su usmjerene na poboljšanje stanja sigurnosti saobraćaja, a koje imaju prvenstveno za cilj smanjenje broja prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama, kao i nezgoda s teže i lakše ozlijeđenim osobama i materijalnom štetom. Jedna od ovih aktivnosti ogleda se u kontroli alkoholiziranosti vozača u prometu, zbog čega je u toku ove godine isključeno 1770 vozača, od kojih je 475 vozača lišeno slobode zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila.


Sredinom ove godine dva pijana vozača autobusa vozili su učenike bijeljinskih osnovnih škola na jednodnevni izlet u Srbiju isključeni su iz saobraćaja, a jedan autobus je bio tehnički neispravan, saopšteno je iz Policijske uprave Bijeljina. Prilikom alko-testiranja vozača autobusa "neoplan" čiji su inicijali N.G. utvrđeno je prisustvo 0,74 promila alkohola u krvi i ovo lice je isključeno iz saobraćaja. Alko-testiranjem je utvrđeno je da je vozač autobus "setra" čiji su inicijali J.B. imao 0,35 promila alkohola u krvi i on je isključen iz saobraćaja, navedeno je u saopštenju.



Službenici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Bijeljina kontrolisali su vozače i devet autobusa, a uvidom u potvrdu o tehničkoj ispravnosti autobusa "setra", utvrđeno je da ona ne pripada navedenom vozilu. Tehničkom kontrolom je utvrđeno da je ovaj autobus neispravan i isključen je iz saobraćaja. Zbog počinjenih prekršaja vozačima su izdati prekršajni nalozi, dok će protiv odgovornih lica u pravnom licu i samih pravnih lica biti podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu u Bijeljini.


Alkohol za volanom

Prema određenim podacima u našoj zemlji na 100.000 stanovnika godišnje gine 10,3 osoba. To znači da na godišnjem nivou imamo 380 nastradalih na cestama.

Iako je izmijenjeni Zakon o sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH pooštravanjem sankcija donio neke pomake nabolje kada je u pitanju sigurnost saobraćaja, teške nesreće i dalje se dešavaju. Kao i većina drugih narkotika, alkohol dovodi do uzbuđenja, a zatim i do paralize nervnog sistema. To kao posljedicu ima smanjenje pažnje, jer je pijani vozač opasan i nesposoban za normalno učešće u saobraćaju.
 
Vožnja pod utjecajem alkohola ne samo da negativno utiče na funkcije neophodne za sigurno korištenje puta, u prvom redu na čulo vida i brzinu reakcije, već i na pogrešno rasuđivanje, koje često vodi ka činjenju drugih prekršaja, kao što su prekoračenje dozvoljene brzine, nepravilno obilaženje i preticanje, nepoštivanje prednosti prolaska, a što često rezultira nesrećama sa nesagledivim posljedicama. Ukratko, vozači pod dejstvom alkohola su kao tempirane bombe.

Građani, ali i stručnjaci iz ove oblasti, smatraju da bi pooštravanje kaznene politike značajnije smanjilo broj nesreća sa najtežim posljedicama. Među mjerama koje se najčešće spominju su izricanje još većih novčanih kazni, oduzimanje vozila pijanim vozačima povratnicima, automatsko izricanje zatvorske kazne, ali i promjena krivičnog zakona u smislu da se bezobzirna vožnja koja rezultira smrću druge osobe automatski tretira kao ubistvo.

Kada je u pitanju vožnja pod dejstvom alkohola, policija u našoj zemlji, u skladu sa aktuelnim zakonima vozača može podvrći alkotestu, te ukoliko mjerni instrument pokaže vrijednost veću od 1,5 promila alkohola u krvi vozilo se parkira, a vozač biva priveden u službene prostorije do istrežnjenja.

Potom se pokreće prekršajni postupak pred sudom, koji vozača kažnjava sa 400 do 1.000 KM, a vozaču se izriče zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom u trajanju od dva do osam mjeseci i izriču mu se dva kaznena boda. Ista novčana kazna previđena je i za eventualno odbijanje alkotesta.

Sud potom obavještava organ koji je izdao vozačku dozvolu o izrečenoj mjeri, te se vozačka deponuje u CIPS-u do isteka zabrane. To, naravno, neće spriječiti neodgovornu osobu da ponovo sjedne za volan pod utjecajem alkohola i bez važeće vozačke dozvole, tako da isti taj vozač praktično može biti ponovo zaustavljen u istom prekršaju već sljedeći dan. Tek kada se kontrolom utvrdi da ima veći broj neizmirenih kazni, vozilo mu se privremeno oduzima, piše Crna hronika.


Donja granica 0,3 promila


Donja granica za dozvoljenu količinu alkohola u krvi, prema aktuelnom zakonu je 0,3 promila. Kaznom od 50 do 250 KM kažnjava se količina alkohola u krvi od 0,8 promila, a kaznu između 100 i 300 KM plaćaju oni kojima je izmjereno između 0,8 i 1,5 promila alkohola. Pitamo se kakva kazna očekuje rekordera od proteklog vikenda, kojem j izmjereno 3,31 promila alkohola u krvi.

Slično je i u susjednim zemljama, s tim da, naprimjer u Srbiji, za vožnju sa 0,81 do 1,2 promila je predviđena novčana kazna ili 30 dana zatvora, najmanje 4 mjeseca zabrane, te 7-9 kaznenih bodova. Za vožnju sa preko dva promila kazna je 30-60 dana zatvora, najmanje devet mjeseci zabrane i 14-16 kaznenih bodova. U toj zemlji čak je bilo prijedloga da se pijanim vozačima odmah trajno oduzimaju vozila, ali te izmjene zasad nisu usvojene.

U Hrvatskoj je trenutno u pripremi novi zakon kojim će se na meti najviše naći povratnici kojima će se oduzimati automobil u slučaju da su najmanje dva puta pravomoćno kažnjeni za vožnju u krivom smjeru, da su odbili alkotestiranje, vozili bez vozačke koja im je oduzeta, da im je u krvi izmjereno između 0,5 i 1,5 promila alkohola, ili da voze u naselju 50 kilometara brže od ograničenja.

 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.