12.11.2019. 10:26
0
Detalji filmske potjere ulicama Sarajeva, kako su pali pljačkaši iz 'Stila': Jedan pljačkao, drugi čuvao stražu, treći čekao u autu...
FOTO: avaz
Pripadnici MUP-a KS uhapsili su večeras na području Otoke dvije osobe zbog razbojništva koje su počinili na području Hadžića.

Oni su u policijskoj potjeri uhapšeni na Otoci, dok je jedna osoba, kako je potvrdio Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS, u bijegu. Dvojica razbojnika uhapšena su sinoć u sarajevskom naselju Otoka, nakon što su izvršili pljačku jednog prodajnog objekta u Hadžićima, te se automobilom dali u bijeg. Pljačkaši su u jednom trenutku počeli bježati vozeći u suprotnom smjeru.

"Koordiniranom akcijom locirani su na lokalitetu Otoka. Tu je zaustavljeno jedno vozilo nakon čega su se osumnjičeni dali u bjekstvo. Dva lica su sustignuta, dok se za trećim traga", kazao je Hadžiabdić.


Uigrani trojac


Izvor blizak istrazi otkrio je da su dvojica pljačkaša uletjeli u prodavnicu. Jedna je imao kapuljaču koju je, interesantno, skinuo prije upada u prodavnicu, dok je drugi imao traku preko lica.

Svako je imao svoju ulogu. Jedan je upao u prodavnicu i prijeteći vatrenim oružjem radnici, oteo novac i cigarete. Drugi je čuvao stražu ispred prodavnice, dok je treći, kako se vjeruje, čekao u upaljenom vozilu. Riječ je bijelom Fiat Stilu. Prema istom izvoru, u razbojništvu radnica nije povrijeđena, ali je pretpjela veliki šok. S plijenom su se zaputili u pravcu Sarajeva. Izvor iz MUP-a KS kaže da su jurili vozilom nevjerovatnom brzinom. Naime, pljačke se dogodila u 20.33 sati, a na Otoci su bili za svega šest ili sedam minuta. Međutim, razbojnici nisu računali na to da će policajci odmah pregledati videonadzor, tako da su odmah imali opis i osnovne operativne informacije, prenosi avaz.

Jedna žena je vidjela njihovo vozilo te je potvrdila da se radi o bijelom Fiatu. Policajci su odmah podatke proslijedili svim raspoloživim snagama na terenu te je tako ostao lakši dio posla. U naselju Otoka napravljena je sačekuša za razbojnike. Međutim, pljačkaši se nisu lako predali te su krenuli bježati u kontra smjeru glavnom saobraćajnicom. U susret im je naišla druga patrola te su pali u ruke policije.

Ipak, jedna od pljačkaša je uspio napustiti vozilo i pobjeći. Nezavnično, radi se o vozaču. Prema nepotvrđenim informacijama, njegov identitet je poznat policajcima i očekuje se njegovo hapšenje.

 

Pljačkaši iz Visokog

Dolaskom na raskrsnicu ulica Bulevar Meše Selimovića-Alije Kučukalića, općina Novi Grad Sarajevo, putničko motorno vozilo matke Fiat Stilo, reg. oznaka 078-E-685 je zaustavljeno i policijski službenici su utvrdili da se u vozilu nalaze lica S.Z, (1990) rođen u Visokom i M. D, (1988).iz Visokog, gdje su i nastanjeni.

Isti su tom prilikom fizički napali policijske službenike, nanijevši im lakše tjelesne povrede, a povrijeđenim policijskim službenicima je ljekarska pomoć ukazana od strane ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo. Treća osoba udaljila se sa mjesta događaja, a prethodno je tokom potjere iz vozila prijetilo vatrenim oružjem uperivši isto prema službenom vozilu u kojem su se nalazili policijski službenici.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela iz člana 289. i člana 359. KZ F BiH (Razbojništvo i Napad na ovlaštenu službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti), S.T. i M.D. su, uz upotrebu sile (fizičke snage i sredstava za vezivanje), lišeni slobode i predati u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo.

O ovom događaju je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju kriminalističku obradu nad navedenim licima, kao i potragu za R.G. (1986) nastanjen u Visokom, saopćeno je iz policije.


Učestale pljačke u Sarajevu


Samo u proteklih mjesec dana dogodilo se nekoliko pljački u glavnom gradu BiH. 

Jedna od njih odigrala se na Dobrinji, kada su Adnan Bajrić i Elmir Hodžić Deba sa Dervišem Trešnjićem, u sarajevskoj Ulici Salke Lagumdžije, općina Novi Grad, brutalno pretukli radnicu banke, kojoj su nanijeli teže povrede i od koje su oteli novac.

Podsjetimo, trojica razbojnika presrela su L. B. iz Mokrog, kojoj su, uz prijetnju pištoljem, oteli novac, nanijevši joj povrede, a zatim su pobjegli s mjesta događaja. Povrijeđenoj je ljekarsku pomoć ukazala ekipa Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, a potom je zbrinuta u UKC-u u Sarajevu, gdje su joj ljekari konstatovali teške tjelesne povrede, tačnije, frakturu nosne kosti sa dislokacijom.

Inače, učesnici ovog krivičnog djela odranije imaju podeblji dosje u policiji. Bajrić i Hodžić su u međuvremenu uhapšeni, dok je Trešnjić prema posljednjim informacijama još uvijek u bijegu.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.