14.11.2019. 18:10
1
Zašto je Lana majci rekla da ide na kafu sa drugaricom: Lana nije silovana, ali je pretučena tupim predmetom, bila je živa kad ju je ubica bacio u rijeku
Nakon ubistva Mostarke Lane Bijedić (19), bizarna otkrića nižu se jedno za drugim. Mjesec dana nakon što je tijelo ove 19-godišnje djevojke izvučeno iz rijeke, još uvijek nije pronađen ubica Lane Bijedić.

Posljednja informacija jeste da su stručnjaci u Njemačkoj uspjeli da otključaju telefon brutalno ubijene djevojke koja je mrtva pronađena 6. oktobra ove godine. Prema saznanjima medija, u telefonu je pronađena fotografija napravljena s vijadukta na autoputu, ispod kojeg je tijelo Lane Bijedić pronađeno.

Nevjerovatno i zastrašujuće je da je fotografisano baš ono mjesto na kojem je ribar te kobne nedjelje pronašao nepomično tijelo 19-godišnje Mostarke i nesuđene studentkinje građevine.

Lana pretučena tvrdim predmetom, nije silovana

Lana Bijedić je brutalno pretučena tupim predmetom. Na vratu ima tragova davljenja, a motiv za njeno ubistvo istražiteljima je još uvijek misterij. Na slučaju radi minimalno 25 istražitelja.

Obdukcijski nalaz tijela Lane Bijedić ne spominje tragove ili pokušaj silovanja, na nogama nema tragova borbe, ništa ne upućuje na to da je riječ o zločinu iz strasti, odnosno da je Lana ubijena nakon silovanja ili pokušaja silovanja. I dalje je nejasno zbog čega je Lana to jutro rekla majci Nini da s prijateljicama ide na kafu, zašto se uputila u Čapljinu, zašto je hodala sama šest kilometara prema Ljubuškom, gdje je zapravo ubijena i kako je njeno tijelo neprimjetno dovezeno ispod vijadukta autoceste, gdje ju je navečer našao ribolovac.

Nije utvrđeno da je imala momka, niti da se taj dan trebala naći s nekim muškarcem. U međuvremenu su, posljednjih dana, istražitelji pretresli mnoge automobile i stanove u Čapljini, no za sada bez rezultata. Pojavila se priča kako je pronađen automobil kojim je djevojka prevezena dio puta, no ni taj trag nije pokazao ništa konkretno, posljednji su detalji iz istrage.

Otključan Lanin telefon

Inspektori FUP-a intenzivno rade na vještačenju telefona ubijene Lane Bijedić, koji je uz pomoć agenata koji su iz Izraela putovali u Njemačku, otključan u Münchenu. Ovo je nada za istražitelje koji od 6. oktobra intenzivno tragaju za njezinim ubicom. Detaljno se pregledaju svi snimci nadzornih kamera na kojim se može vidjeti ubijena djevojka.

Zahvaljujući njima, zaključeno je da je Lana od Čapljine pješačila do Trebižata, a viđena je čak i na vijaduktu ispod kojeg je pronađeno njezino tijelo, prenosi Oslobođenje. Slične fotografije su, saznaje Oslobođenje, pronađene i u Laninom laptopu koji je vještačen odmah nakon ubistva. 

Kako je vrlo malo konkretnih informacija o ovom brutalnom ubistvu, građani Mostara sve glasnije spominju razne teorije zavjere, posebno jer je majka ubijene djevojke, Nina Bijedić, dekanica Fakulteta informacijskih tehnologija “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Ona se ubrzo nakon tragičnog gubitka mlade kćerke preselila u Beograd, a Lanino tijelo je kremirano upravo u Beogradu. Mnogi se pitaju kako je moguće da su majci dopustili da kremira tijelo svoje kćerke dok je istraga još uvijek u toku i dok ubica nije pronađen. Što ako se naknadno pojavi neki trag, ako se nametnu pitanja koja bi možda zahtijevala ekshumaciju, odnosno ponavljanje obdukcije?

"Na tijelu je obavljena obdukcija, imamo nalaz i mišljenje stručnjaka. Ne možemo majci zabraniti da s tijelom učini što hoće nakon što joj je predano. U slučaju da postoji sumnja, izdala bi se zabrana kremiranja, ali mi nismo imali opravdan razlog da joj to zabranimo, iako u nekoj teoriji može se pojaviti razlog za ponavljanje obdukcije", kazao je tužitelj Aničić.

Ko je Lana Bijedić?

Lana Bijedić nije praunuka Džemala Bijedića, poznatog jugoslavenskog političara, ali su rodbinski povezani. Lana je praunuka Nurudina Bijedića. Iz porodice Bijedić naveli su i kako su Salko i Džemal Bijedić od dva brata djeca. Salko je imao, između ostalog, sina Nurudina, a Nurudinova kćerka je Nina, majka nastradale Lane Bijedić.

Podsjećanja radi, tijelo Lane Bijedić pronađeno je 8. oktobra, a toga dana djevojka je majci rekla kako se ide naći s prijateljicom. Međutim, kafe s prijateljicom tog dana nije bilo. U 12 sati i 10 minuta kamere s benzinske pumpe Gazprom na izlazu iz Čapljine snimile su djevojku kako prolazi pored pumpe, pješice, što znači da ju je neko do navedene lokacije morao odvesti, odnosno ne zna se kako je tu došla - ili je stopirala, ili autobusom, ili ju je ipak neko dovezao. 

Radi se o udaljenosti otprilike pet do šest kilometara koliko je Lana prošla pješke na navedenoj ruti, a snimljena je kako pješači sama. Drugi važan detalj jeste kako je mlada djevojka u januaru ove godine napisala vlastito oproštajno pismo.

Iz Tužilaštva ZHK službeno je potvrđeno da je preminula nasilnom smrću.  Na mjestu gdje je pronađeno tijelo nije pronađen nijedan trag krvi, iako je, kako je pokazala i obdukcija, Lana Bijedić zadobila više udaraca. Djevojka je pretučena tupim tvrdim predmetom, a pronađeni su i tragovi davljenja. Žrtva je bila još uvijek živa kad ju je ubica bacio u rijeku.

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.