1.2.2021. 20:01
0
Smail Šikalo, član balkanskog kartela, pušten iz peruanskog pritvora
Državljanin BiH Smail Šikalo, koji je pod istragom zbog trgovine drogom kao član balkanskog kartela, napustio je zatvor nakon što je sudija Luis Perez Leon iz pripremnog istražnog krivičnog suda provincije u La Libertadu naredio njegovo puštanje 14. januara, piše peruanski portal „El Comercio“.

Dvije akcije

Prema izvorima specijalnog tužioca za ilegalnu trgovinu drogom iz La Libertada, Uprave za borbu protiv droga (Dirandro) PNP-a i Američke agencije za borbu protiv narkotika (DEA), odluka sudije zasnovana je na greški u policijskom izvještaju o Šikalovom hapšenju prije dvije godine.

- Bosanac je optužen za pripadnost balkanskom kartelu, koji već 15 godina šalje drogu iz naše zemlje u inozemstvo - piše “El Comercio”.

Agenti odjela za borbu protiv droge i predstavnik tužilaštva specijaliziranog za ilegalnu trgovinu drogom 5. januara 2019. godine upali su u kuću u okrugu Guadalupe i priveli dvojicu Peruanaca. Kod njih je pronađeno 900 kilograma kokaina. Tog dana nije mogao biti zarobljen Flavio Abanto Koronado, kojeg danas traži Interpol u Čileu.

Sljedećeg dana, 6. januara, u kući u Trujilju uhapšeni su Šikalo i njegov saučesnik Havijer Anibal Roke Montesinos. U kući su pronađena 472 kilograma kokaina. 

Sudeći prema oznakama “BiH” pronađenim na svakom od paketa, vjeruje se da je droga bila namijenjena bh. tržištu.

Odvedeni u zatvor

Dvije sedmice nakon ovih hapšenja, sudija Perez Leon odredio je četiri preventivna pritvora na 18 mjeseci i odvedeni su u zatvor ''El Milagro de Trujillo''.

Međutim, policija iz Buenos Airesa nije ušla u sistem identifikacije u vrijeme hapšenja Smaila Šikala, a sudija Perez sada razmatra ponovno hapšenje Bosanca.

Ranije je tužiteljica Isabel Galvan Kale podnijela žalbu na sudsku odluku kojom je Šikalu ukinut pritvor.

Poslao dvije pošiljke morem

Šikalo i Srbijanac Zoran Jakšić, koji su, prema navodima policije, naredili izgradnju tunela od gotovo 200 metara za bijeg iz zatvora ''Kastro Kastro'', pripadaju grupi Davida Cufaja, koji odgovara osobi zvanoj Tito, vođi kartela s Balkana. DEA progoni ovu organizaciju. Prema policijskim istragama, Šikalo je prije hapšenja poslao dvije pošiljke droge morem, piše peruanski portal, prenosi avaz.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.