13.11.2016. 17:02
2
Alija Delimustafić koristio dokumente sa imenima Ilija Mustafić i Sadik Saluklija: Mogao sam pobjeći da me to interesovalo
Završeno je ročište za određivanje pritvora Aliji Delimustafiću, Jusi Škrijelju, Samiri Skorupan, Lejli Cerić i Suadi Hadžić, prenosi Dnevni Avaz.

Pritvor je zatražen zbog, kako je reklo Tužilaštvo, bojaznosti od bjekstva, utjecaja na svjedoke, uništenje ili prikrivanje dokaznog materijala, te da bi puštanjem na slobodu došlo do uznemirenja javnosti. Tužilaštvo tvrdi da je šef ove kriminalne grupe bio Alija Delimustafić, koji je imao lažne dokumente. Tužiteljica Danijela Šertović je kazala da je Alija Delimustafić u Hrvatskoj koristio dokumente na ime Ilija Mustafić, te da je prilikom hapšenja kod njega pronađen i pasoš na ime Sadik Saluklija.

Sumnjiče se da su na osnovu fiktivnih presuda nezakonito uknjižili 70 nekretnina sa umrlih lica ili osoba koje više ne žive u Bosni i Hercegovini.

Tužilaštvo tvrdi da je riječ o Jevrejima, no odbrana je negirala ove navode, zahtijevajući da uhapšenima budu ili određene mjere zabrane, dok je u slučaju Juse Škrijelja advokat tražio da bude pušten na slobodu. Alija Delimustafić se obratio u sudnici kazavši:

- Mogao sam pobjeći da me to interesovalo.

Rekao je da na Tajland često ide zbog zdravstvenih razloga, kao i na liječenje u Hrvatsku. 

Njegov advokat Sead Ibrović potvrdio je da Delimustafić ima kuću na Tajlandu i da je imao avio kartu, no negirao je da je htio pobjeći. Uhapšeni Škrijelj rekao je da se prije tri dana vratio iz Belgije, da se osjeća potpuno nevinim te da je htio pobjeći, ostao bi u Belgiji. Uhapšena Lejla Cerić istakla je da nikog od optuženih ne poznaje, ali da se osjeća nevinom i izigranom. Navode Tužilaštva negirala su i Samira Skorupan i Suada Hadžić, prenosi Dnevni Avaz.

Također, Tužilaštvo Skorupan sumnjiči da je navodno Zoranu Lončaru dala 100 eura za bijeg iz države, što je ona negirala. Tužilaštvo je danas od Suda također zatražilo da bude raspisana međunarodna potjernica za Lejlom Fazlagić, Zoranom Lončarom i Mirsadom Delimustafićem, bratom Alije Delimustafića. 

Također, zatraženo je da za ove osobe bude određen jednomjesečni pritvor Advokat Izet Baždarević koji zastupa optuženu Suadu Hadžić kazao je da Tužilaštvo iako tvrdi da je riječ o nekretninama, da su nezakonito knjižene nekretnine sa umrlih osoba, da je riječ o njih 38, ali da su samo "dva Jevreja", "četiri Đukića", a da su sve ostalo Bošnjaci, piše Avaz.

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.