2.10.2017. 14:15
0
Suđenje Jankoviću nastavljeno iskazima prvih svjedoka odbrane
Direktnim i unakrsnim ispitivanjem prvih svjedoka odbrane - Radoslava Veljića i Alekse Veljića, danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo nastavljeno suđenje Rajku Jankoviću (1963.), optuženom za ratni zločin protiv civila na području Vogošće, počinjen u augustu 1992. godine.

Svjedoci, braća Veljić potvrdili su da optuženog poznaju iz 'školskih dana' te opisali dešavanja koja se odnose na inkriminirani period, fokusirajući se na događaje od 16. do 22. augusta 1992. godine.

Naveli su da su bili pripadnici Semizovačkog bataljona (VRS), kao i da su njihovi položaji na lokalitetu Ravne bili izloženi napadima 16., a potom 20. augusta 1992. godine, te da su ih 'držali' zajedno s komšijama, među kojima je bio i optuženi Janković.

Prema njhovom kazivanju, na istim položajima su ostali od 16. do 22. augusta, a u ispomoć su im pritekli komšije iz Semizovca i Vogošće, te dobrovoljci iz Srbije.

Svjedoci su ustvrdili da optuženi Janković u spomenutom periodu nije napuštao položaj, te da je bio crnom kombinezonu, odnosno da nije imao vojnu uniformu, kao ni ostali mještani.

Prema tužbenim navodima, Janković se tereti da je 20. augusta 1992. došao pred kuću jedne porodice bošnjačke nacionalnosti, naoružan automatskom puškom, te pozvao dvojicu ukućana da izađu, da bi, nakon što je njihova majka izašla, kazavši da nisu tu, ispalio više hitaca u pravcu kuće, pogodivši je. Majka pozivanih je, kako se u optužnici navodi, podlegla na licu mjesta od posljedica zadobijenih povreda.

Optužnicu u ovom predmetu, prethodno je podiglo Tužiteljstvo BiH, ali je u skladu s utvrđenim kriterijima, njegovo procesuiranje ustupljeno kantonalnim pravosudnim institucijama na rješavanje.

Dokazni postupak odbrane bi, prema planu suđenja u ovom predmetu, trebao biti nastavljen na ročištima 16. i 30. oktobra, odnosno 13. novembra.

Kako je odbrana optuženog najavila, planirano je ispitivanje još šestoro svjedoka odbrane i jednog sudskog vještaka, nakon čega slijede završne riječi strana u postupku. 


(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.