19.11.2017. 12:20
1
Krši li SIPA zakon postupajući po naredbama kantonalnih tužilaštava: Ko i zašto oštećuje Budžet BiH?
Kako SIPA-e postupa po zahtjevima odnosno naredbama kantonalnih tužilaštva pitanje je koje je zaprimljeno u Ministarstvo sigurnosti. Došlo je iz parlamentarnih klupa, a u vrijeme kada smo svjedoci da je u minulom periodu počev od kraja 2015. godine pa nadalje kontinuirano i intenzivno SIPA postupala po naredbama Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Jasno je da prema članu 3. Zakona o  državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH to nije u njenoj nadležnosti, s obzirom da postoje kantonalne i federalne agencije za sprovođenje zakona koje stoje na raspolaganju kantonalnim i entitetskim tužilaštvima.

Upravo zbog toga poslanik SDA Amir Fazlić zatražio je odgovor i pojašnjenje „na osnovu kojih odredbi zakona menadžment SIPA-e to čini, kako se formiraju operativni i istražni timovi sa Kantonalnim tužilaštvom Kantona Sarajevo, koji je pravni osnov za takvo postupanje, da li je to poremećaj djelokruga-nadležnosti“. Direktor Perica Stanić sigurno će imati pune ruke posla pripremajući ovaj odgovor.

Iz Državne agnecije za istrage i zaštitu tvrde da je sve u skladu sa zakonom, ali kako se SIPA finansira iz budžeta BiH, kako je propisano članom 2.stav 2.zakona o SIPI pitanje je da li je na ovaj način oštećen Budžet BiH i da li se isti koristi i troši i njegovi resursi koriste za račun i za poslove iz nadležnosti drugih organa vlasti, konkretno entitetskih i kantonalnih i da li se na ovaj način čini direktno šteta Budžetu institucija BiH.

Tako će Ministarstva sigurnosti BiH navedena pitanja krenuti u traženje sljedećih podataka koliko je predmeta/naredbi/ poslova izvršila SIPA-a od 2015. godine pa nadalje po naredbama Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo ili drugih tužilaštava, osim Tužilaštva BiH, po kom osnovu i koja su sredstva utrošena za realizaciju istih.

Također, bit će potrebno da mendžmet SIPA-e da detaljan izvještaj o tome sa naznakom broja predmeta i radnji obavljenim u tom smislu sa troškovima koji su nastali u vezi s tim radnjama.

- Pozivam Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da ispita ove navode i istraži da li je ovakvo postupanje zakonito i ima li elemenata kog krivičnog djela propisanog krivičnim zakonom BiH, posebno protiv službene ili druge odgovorne dužnosti, te da li je na ovakav način i ovakvim postupanjem oštećen budžet institucija BiH – kaže u dopisu Ministarstvu sigurnosti Fazlić.

Poslovi iz nadležnosti SIPA-e

- sprečavanje, otkrivanje i istraga krivičnih djela iz nadležnosti Suda Bosne i Hercegovine ( u daljnjem tekstu: Sud), a posebno: organiziranog kriminala, terorizma, ratnih zločina, trgovine ljudima i drugih krivičnih djela protiv čovječnosti i vrijednosti zaštičenih međunarodnim pravo, te teškog financijskog kriminala.

- prikupljanje obavještenja i podataka o krivičnim djelima iz tačke a) ovog stava, te praćenje i analiza sigurnosne situacije i pojava koje pogoduju nastanku i razvoju kriminaliteta;

- pružanje pomoći Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine ( u daljnjem tekstu; Tužilaštvo) u prikupljanju obavještenja, te izvršavanje naloga Suda i Glavnog tužioca BiH ( u daljnjem tekstu: Tužilac);

- zaštita svjedoka:

- provođenje međunarodnih sporazuma o policijskoj suradnji i drugih međunarodnih instrumenata u njenoj nadležnosti;

- kriminalistička ekspertiza;

- ostali poslovi propisani zakonom i drugim propisom

- SIPA obrađuje podatke i vodi evidencije u skladu sa Zakonom o policijskim službenicima BiH, Zakonom o zaštiti ličnih podataka BiH i drugim propisima BiH.


(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.