24.11.2017. 20:45
0
Napadnuti studenti na Partizanskom groblju u Mostaru: Zapamtit ćete dan kad ste došli!
Studenti iz Hrvatske, BiH i Srbije su napadnuti na Partizanskom groblju u Mostaru.

Ovo je drugi napad koji se desio danas na istom mjestu.

Naime, jutros je grupa maskiranih osoba napala je delegaciju UABNOR-a i SDP-a koja je došla položiti cvijeće povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

“Grupa osoba s kapuljačama napala je verbalno grupu ljudi koja je došla položiti cvijeće. Incident se dogodio jutros oko deset sati, ali smo brzom intervencijom uspjeli zaštititi grupu koja je napadnuta”, rekao je portparol MUP-a HNK, Ljudevit Marić.

Inače, svake godine prilikom polaganja cvijeća na Partizanskom spomen obilježju, tu lokaciju osigurava policija, što danas nije bio slučaj. Razlog tome je, kako kažu, to što okupljanje nije bilo najavljeno za danas, nego za sutra, 25. novembar.

“Delegacija koja je danas polagala cvijeće nije najavila svoj dolazak pa policija nije bila na mjestu događaja za vrijeme polaganja i ovog incidenta”, kazao je Marić.

Napad na studente

Međutim, drugi napad bio je na studente koji se tu nisu okupili povodom Dana državnosti BiH. Grupa od oko 20 navijača fudbalskog kluba Zrinjski napala je grupu studenata te nanijela povrede vodiču i jednom studentu.

Inače, prostorije kluba navijača FK “Zrinjski” nalaze se u neposrednoj blizini Partizanskog spomen obilježja.

“Studenti su iz Hrvatske, BiH i Srbije, mi smo iz Splita. Došli smo na konferenciju o mostovima u organizaciji studenata Građevinskog fakulteta u Mostaru. Danas smo išli razgledavati grad te su nas odveli na Partizansko spomen groblje. Vodič nam je malo ispričao o tome, te spomenuo kako, kad su neke godišnjice, navijači Zrinjskog, čije su prostorije odmah ispod groblja, rade nerede i policija dolazi osigurati ljude koji dolaze odati počast žrtvama.
Kad smo se spuštali, upravo to nas je i zateklo. 20-tak maskiranih u fantomke, šalove i kape navijača nas je napalo. Jedan momak udaren je u lice, nikakve teže povrede. Drugi momak je udaren nakon što je tim istim momcima, dozivajući ih imenom, doviknuo: ‘Što to radite, oni su s nama u sklopu fakulteta?”, kazala je jedna od studentica.

Međutim, navijači su nastavili s napadom.

“Okružili su mene i dvije prijateljice. Jedan je krenuo na nas, ali ga je drugi zaustavio. Potom su nas izvrijeđali, govoreći kako Mostar nikada neće biti ujedinjen, da ćemo zapamtiti ovaj dan kad smo došli i da se više nikada ne vraćamo. Nakon toga su otišli i sjeli u kafić. Zatim dolazi policija koja je bila krajnje neugodna, bezobrazna i derala se na sve nas. Prijedlog policajca je bio da s njim odemo do kafića i uperimo prstom u momke koji su nas napali. Nakon duže rasprave s policijom, otišli smo jer smo vidjeli da se ništa ne može učiniti, odnosno da ne žele ništa učiniti. Kasnije smo saznali za jutrošnji napad te da su oni mislili da i mi idemo položiti vijence pa je to bio razlog napada”, dodala je.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.