30.1.2018. 16:29
0
U Zenici uhapšeni Adnan Muratović i Semira Dokaza, oštetili Velepromet za 3,6 miliona KM
Policijski službenici Odsjeka za privredni kriminalitet i korupciju Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su, u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, u proteklom periodu preduzimali intenzivne mjere i radnje sa ciljem prikupljanja dokaza i dokumentovanja krivičnih djela počinjenih od strane tri lica, a kojim radnjama su pričinjene višemilionske štete preduzeću "Velepromet Zenica" d.d. Zenica.
Danas, u oviru ove opsežne, višemjesečne istrage, izvršeni su pretresi na četiri lokacije na području Zenice, sa ciljem pronalaska i oduzimanja predmeta i dokumenata, koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku.

Prilikom pretresa lišeni su slobode: Muratović Adnan rođen 1973. godine i Dokaza  Semira, rođena 1958. godine, oba lica iz Zenice, koja se sumnjiče da su zloupotrijebila položaj, na način da su lažno prikazala izvršena ulaganja u preduzeće "Velepromet Zenica" d.d. Zenica, u postupku privatizacije većinskog državnog kapitala navedenog preduzeća, čime su ostvarila značajnu protivpravnu imovinsku korist.

Sprovedenom istragom utvrđeno je da je navedenim radnjama lice M.A., sebi i preduzeću "Trgomarket", d.o.o. Zenica, čiji je vlasnik i osnivač, pribavilo protivpravnu imovinsku korist u u iznosu od 3.697.944,00 KM, a da je preduzeće "Velepromet Zenica" d.d. Zenica oštetilo za isti iznos.

Navedena lica su zadržana u službenim prostorijama Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i nad istim je zavedena kriminalistička obrada. Nakon kriminalističke obrade, prikupljenih dokaza i obavještenja, lica M.A. i D.S. će, u toku sutrašnjeg dana, biti predata na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo „Zloupotreba položaja ili ovlašćenja" iz člana 383. Krivičnog zakona FBiH.

Istim izvještajem će biti prijavljeno i lice B.M., rođeno 1961. godine, iz Zenice, koje se sumnjiči da je počinilo krivično djelo „Zloupotreba položaja ili ovlašćenja" iz člana 383. Krivičnog zakona FBiH i krivično djelo "Nesavjestan rad u službi" iz člana 387. Krivičnog zakona FBiH. 

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.