13.9.2018. 14:54
5
"Edita je odjetjela 31 metar, dok je Selma odletjela 38 metara. Sara Sefić je u nas konstantno gledala cinično i stalno se podsmijavala, te je vrijeđala djevojke s fakulteta"
Iznošenjem završnih riječi odbrane Sanjina Sefića i njegovih pomagača jučer je završeno suđenje za tešku saobraćajnu nesreću u kojoj su živote izgubile studentice Selma Agić i Edita Malkoč.

Podsjećanja radi, Sefić je vozeći velikom brzinom svoj Golf VI na pješačkom prijelazu kod Zemaljskog muzeja pregazio studentice, a onda se udaljio sa mjesta nesreće. Sefić je kasnije pobjegao u Srbiju, a onda je uhapšen na tlu te zemlje, te je izručen BiH.

Odbrana Sanjina Sefića traži oslobađajuću presudu za svog klijenta, te tvrdi da on nije kriv za smrt dvije studentice. Također, odbrana je dodala kako se Sefić u svom Golfu VI kretao brzinom od svega 65 km/h.

Branilac je istakao kako se Sefića ne može teretiti za krivična djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja i neukazivanja pomoći nakon saobraćajne nesreće, jer nije svjesno počinio krivično djelo, nije prekršio saobraćajne propise, a da je pitanje da li bi, i da je ostao na mjestu nesreće, mogao išta uraditi s obzirom na to da je jedna od pješakinja preminula na mjestu nesreće, a druga ubrzo nakon toga i uprkos medicinskoj pomoći.

Kako je navela odbrana, Sanjin Sefić je vozio maksimalno brzinom od 65 kilometara na sat, tvrde da je vidljivost bila smanjena jer je padala kiša, te da je udario samo jednu od pješakinja, dok je druga stradala od udara tijela prve, što se kosi sa činjenicom da su obje djevojke bili odbačene nekoliko desetina metara od mjesta udara.

Za Source.ba portal danas su govorili Amir Agić, otac poginule Selme Agić, te Enesa Kekić-Malkoč, sestra stradale Edite Malkoč.

"Normalno je to što odbrana traži da se Sefić oslobodi, valjda to tako ide po praksi. Njegov advokat je rekao da nije dokazano da je Sefić vozio auto preko 60 km/h, pa kaže da je Sanjin shvatio da je udario pješake kada je vidio tkaninu i krv, a onda kaže da Sefić nije vozio automobil i traži oslobađajuću presudu. Meni to ništa ne znači, više me je potreslo to što je rekao njegov advokat da ga sud ne treba teretiti što im nije ukazao pomoć jer je Selma već bila poginula, a Editi nije bilo spasa. To je za mene gnusno do bola. Ne razmišljam o tome koliko će ga osuditi. Ne želim ja sada da se jedem zbog toga", rekao je danas za Source.ba portal Amir Agić.

"Nisu nas iznenadile jučerašnje nebuloze s obzirom kako se vodio cijeli ovaj postupak. To što je odbrana Sefića jučer iznijela je jasno sve i jednom laiku koliko je netačno i nemoguće. Ne moraš biti nikakav stručnjak da vidiš činjenice. Moja Edita je odletjela 31 metar, dok je Selma odbačena 38 metara od mjesta udara. Svaki normalan čovjek koji vozi auto zna da je vožnjom od 65 km/h to prosto nemoguće. To da je jedna udarila od drugu i da je tako poginula je smiješno i nebulozno da je glupo o tome pričati", kaže za naš portal Enesa Malkoč-Kekić.

"One su išle ruku pod ruku, znate kako idu djevojke s kafe. Sefić kada je naišao s automobilom, pokupio ih je obje. Zato nema DNK tragova od Edite na Golfu. Edita je otišla 31 metar, dok je Selma odbačena 38 metara jer je bila nešto lakša. Ko god ima imalo savjesti neka pogleda šta je polomljeno kod Selme, šta je polomljeno kod Edite, pa neka vidi koliko je brzo vozio. Ja sam rekao jučer medijima da ću ja stati pred auto, pa neka me udari tom brzinom, pa da napravimo poređenje koliko će i šta će meni polomiti", istakao je Amir Agić.

"Mnogo je stvari koje je odbrana iznijela šokantno. Rekli su da Sefići nisu takvi, ne znam otkud im tako divno društvo koje je samo po zatvorima i pritvorima, ako su tako uzorna i poštena djeca kako se predstavljaju. Ne razumijem stav odbrane da on nije kriv. Sve uredu, ali ko je onda kriv? Odbrana kaže da je evidentno da je Golf VI usmrtio dvije djevojke, autom je upravljao Sefić, ali on nije kriv. Pa, ko je onda kriv? Sve mi je to šokantno, maltretiraju nas već dvije godine, pa onda jučerašnje nebuloze. Očekujem najveću moguću kaznu. Sve drugo bi bilo poražavajuće, ne samo za nas, nego za sve ljude u BiH. Onda bi samo bilo, hajmo svi ugasiti svjetlo u ovoj državi i hajmo negdje dalje", rekla je Enesa Malkoč-Kekić.

Odbrana je također navela da se Sefićeva sestra, Sara Sefić, nije podsmijavala porodicama stradalih djevojaka, pa smo komentar zatražili od naših sagovornika.

"Oni su se jučer smijali u sudnici. Ne mora se ona meni direktno smijati. Ona se smijala direktno i nama, meni se smijala i sukobila se sa mnom na jednom ročištu. Ima dragi Allah, On će sve odrediti. Njima na njihovu čast šta su radili tokom suđenja. Da je normalan čovjek, on bi priznao, rekao bi da je kriv i sve bi se završilo. Poslije jučerašnjeg ročista sad ispada kao da su Selma i Edita same sebe zgazile. Ispada da je Selmu pregazio, a Editu nije i to je van svake pameti", ističe Amir Agić za naš portal.

"Mi smo dvije godine u istoj prostoriji sa porodicom Sefić i svim optuženima. Vrlo dobro znam kako te neko gleda kada se suosjeća s tobom, ali toga nije bilo s njihove strane. Sara Sefić u nas konstantno gleda cinično i konstantno se podsmijava. Vrijeđala je djevojke sa Editinog i Selminog fakulteta na prvom suđenju, pa je njena majka na prošlom ročištu zaprijetila djevojci koja je bila s nama. Konstantno smo doživljali provokacije od njih. Zašto bismo izmišljali takve stvari, kada smo izgubili svoje najmilije", rekla je Edita Malkoč-Kekić.

Za kraj, rahmetli Selminog oca, Amira, smo upitali šta konkretno očekuje od ove presude i šta će biti nakon iste.

"To je pravo pitanje - šta nakon presude?! Supruga me pita prije dvije noći: 'Amire, kako ćemo mi živjeti nakon ove presude?' Borićemo se i živjet ćemo kako smo do sada živjeli. Mislim da treba da dobije maksimalnu kaznu i to treba da bude zbog svih drugih Sefića u ovoj zemlji koji su opasnost za ljude. Ja se nisam borio za svoju Selmu i Editu, ja sam se borio da dokažem da ima neke pravde u ovoj državi", rekao je na kraju razgovora za Source.ba portal Amir Agić.

5
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.