26.9.2018. 15:09
11
"Imaju slike sa benzinske pumpe gdje se vide Dino Alić i Sara Sefić. Nema nijedne kosti na mojoj Selmi da je ostala čitava i onda kažu da je Sanjin Sefić išao 65 na sat"
FOTO: Dnevni Avaz
Kantonalni sud u Sarajevu danas je prvostepeno osudio Sanjina Sefića na 14 i po godina zatvora zbog teške saobraćajne nesreće u kojoj su smrtno stradale studentice Selma Agić i Edita Malkoč. Vrijeme provedeno u zatvoru bit će uračunato u njegovu kaznu.

Ono što je možda ključni dio današnje presude je to da su svi ostali osumnjičeni u ovom predmtu oslobođeni optužbi. Sefiću je osim kazne zatvora, izrečena zabrana upravljanja vozilom B kategorije pet godina nakon izlaska iz zatvora.

Iz Tužilaštva KS su po završetku dokaznog procesa zatražili maksimalnu kaznu zatvora za Sanjina Sefića i to za počinjenje dva teška krivična djela: protiv sigurnosti javnog saobraćaja sa smrtnom posljedicom stradanja dvije osobe i neukazivanja pomoći nakon saobraćajne nesreće.

S druge strane, odbrana, odnosno advokat Kerim Čelik koji zastupa Sefića, zatražio je oslobađajuću presudu u ovom slučaju. Oslobađajuće presude zatražili su i advokati Dine Alića, Sare Sefić, Amara Salihovića i Sauda Nišića.

Izricanju presude prisustvovalo je nekoliko desetina ljudi. Osim članova porodice, bili su tu i studenti i profesori Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta koji su pohađale stradale Selma i Edita.

Za Source.ba portal danas je prvostepenu presudu Sanjinu Sefiću prokomentarisao Amir Agić, otac stradale Selme Agić.

"Ovo presudu sam vidio kao neku kompenzacijsku presudu. Presudu za Sefića bih nekako i mogao progutati, ali to što su oslobodili ostale - to ne mogu nikako da progutam. Ne mogu da progutam da su ponižena djeca da su prošla pored pješačkog prijelaza, da nisu bila na pješačkom prijelazu. Mi znamo svoju djecu i znamo kako su se ponašala. To nas je baš dotuklo i to me ponovo podsjetilo na noć kada su pregažene Edita i Selma", kaže na početku razgovora za Source.ba portal Amir Agić.

"Deset minuta je čitano kakve je povrede imala moja Selma, a jedno pet minuta su se čitale povrede koje je imala Edita. I onda kažu da je Sanjin Sefić išao 65 na sat. To je van svake pameti. Nema nijedne kosti na Selmi da je ostala čitava. Zato sam i rekao da živimo u državi u kakvoj živimo. Ova omladina treba da ide masovno iz ove zemlje, ne jedan po jedan, nego da se masovno iseljavamo odavde. Ovo što su ovi nakačili na banderama neka okače mačku o rep", ističe naš sagovornik.

Amira smo, baš kao i prije same presude, upitali šta i kako dalje, te kako će njegova porodica dalje živjeti.

"Imam snage koliko god hoćete, ne želim da popustim. Da su njih barem uslovno osudili, išla bi žalba, ali se ne bih ja toliko borio. Ali ovako ne mogu! Ne mogu da dopustim da je to sve kao slučajno. Tužiteljica Advija Balta nas je ukopala do temelja, zajedno sa Ševalom Kovačevićem, koji vjerovatno rade zajedno sa Dalidom Burzić. Igor Todorović vodi sve ijedan ovakav slučaj, nema niko drugi. Nema nijednog drugog vještaka osim Ševala Kovačevića. Pa ko je taj Ševal Kovačević? Mi idemo dalje, pa ćemo vidjeti gdje ćemo", rekao je Agić.

Kada spominjemo ime Ševala Kovačevića, Sudsko vijeće u sastavu Igor Todorović (predsjednik), Mirsada Dučić Čaušević i Silvana Brković Mujagić u prvostepenoj oslobađajućoj presudi u slučaju Ljubo i Bekrija Seferović kojima se sudilo za izazivanje i spriječavanje dokazivanja saobraćajne nesreće u slučaju smrti Dženana Memića u potpunosti je odbacilo nalaz vještaka saobraćajne struke Ševala Kovačevića.

"Imam puno povjerenje u tužiteljicu Jasminku. Vidjeli ste šta je napravio Ševal Kovačević. Da je sud rekao da je Sefić išao 105 na sat, on bi dobio istu kaznu, jer mora ići duplo preko ograničenja, pa da ga kazne po toj osnovi. Ali, ne može da dođe nekakav vještak iz Beograda i da kaže da su one išle osam metara mimo pješačkog prijelaza. To je van svake pameti. Da su išle osam metara od prijelaza onda bi išle preko tramvajskih šina. One su išle prema stajalištu, kako su onda sačekale zeleno svjetlo? Sud priznaje da je bilo zeleno svjetlo, ali kaže da su išle mimo pješačkog. Sve to možemo progutati, ali ovo da nemaju dokaza da su ostali pomagali Sefiću da pobjegne, to ne možemo".

"On pobjegao autom Dine Alića, pa ko je onda vozio to auto? Moj babo rahmetli Sulejman? Imaju slike sa benzinske pumpe gdje se vide Dino Alić i Sara Sefić na njima. Masa toga se ne slaže, ali to je tako. Mi nismo htjeli da pravimo nikakve scene. Ne borimo se za Selmu i Editu, nego se borimo za svoju djecu u BiH. Ti isti će ponovo dilati drogu, jer dilaju drogu i to je javno rekao Saud Nišić, ali na to niko nije reagovao. Zato nam je ovakva država i neka djeca idu iz nje. Moje je jedno otišlo, a ići će i ovo drugo koje imam", rekao je na kraju razgovora za Source.ba portal Amir Agić, otac nastradale Selme Agić.

11
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.